Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Risto Mihić: Prasimbol

Prva prodajnu izložba skulptura od zlata vajara Rista Mihića pod nazivom "Prasimbol" održaće se u ponedeljak, 22. aprila 2019. godine u 19 časova u hotelu Hilton, ul. Kralja Milana 35, u Beogradu.

 


Očekuje se dolazak brojnih zvanica među kojima su i predstavnici diplomatskog kora, stručne javnosti, ljudi iz kulturnog i javnog života, ljubitelji umetnosti kao i renomirani privrednici Srbije. Izložbu, na kojoj će biti prikazane replike skulptura od zlata čistoće 99,9%, otvoriće istaknuti likovni umetnik Miroljub Filipović Filimir, i dr Dragan Dejković, finansijski savetnik, vlasnik firme GOLDEN SPACE d.o.o.


 




Risto Mihić je rođen u Beogradu 1963. godine. Diplomirao vajarstvo 1999. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Licencirani je konzervator-restaurator. Pored brojnih stručnih seminara koje je pohađao i bio angažovan na velikim stručnim projektima, u periodu od 2004. do 2007. radi na zaštiti kulturnih dobara u okviru Sekretarijata za kulturu grada Beograda. Kao konzervator skulptura od 2007. godine radi u Narodnom muzeju u Beogradu. Ima preko 50 izvedenih i izlaganih dela, 31 javno izloženu skulpturu među kojima su i Spomen obeležje đakonu Avakumu, Spomen ploče Smilji Mandukić i Branku Markoviću... Učestvovao na tri likovne kolonije i 20 grupnih izložbi. Dobitnik je šest zahvalnica, jedne jubilarne plakete, po jedne: treće nagrade, nagrade publike i prve nagrade. Restaurirao i konzervirao više od 450 skulptura među kojima su i Ribar D. Arambašića, Majka sa detetom i Udovica I. Meštrovića... Ima tri mentorstva iz oblasti konzervacije, registrovana četiri idejna projekta i jedan patent. Bio je član i jedan od osnivača KOO reprezentativnih umetničkih udruženja Srbije. Koautor je dizajna i postavki nekoliko izložbi.  Autor je više tekstova iz oblasti konzervacije i član ULUPUDS-a i UBUS-a. Pokretač i osnivač Gliptoteke Beograd


 


 


Datum objavljivanja: 16.04.2019.