Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Rista Marjanović prvi srpski foto - reporter

U holu Doma Vojske, u subotu, 11. novembra u 11 sati održaće se svečanost povodom otkrivanja spomen ploče Risti Marjanoviću, prvom srpskom foto-reporteru, čije su fotografije neprocenljive dokumentarne vrednosti i na kojima su zabeležene snaga i odlučnost naše vojske u Balkanskim i Prvom svetskom ratu.

 



 


Pred izbijanje Prvog balkanskog rata 1912.godine, Rista je radio kao urednik za ilustracije američkog lista NJujork Herald (New York Herald) za Evropu. Na front odlazi kao ratni izveštač srpske Vrhovne komande gde je beležio snimke i izveštaje sa bojištaakoje objavljuju Evropske novine.

Odlučujuće bitke naše vojske – bitke na Ceru i Kolubari, a zatim i povlačenje srpske vojske kroz Albaniju i bitka na Solunskom frontu zabeležene su u objektivu Riste Marjanovića, a njegove fotografijesu,još u vreme trajanja rata, imali prilike da vide narodi Ujedinjenog karaljevstva,Francuske i SAD .



Ovaj hrabri Šapčanin ostao je veran ne samo svojoj profesiji već i svom narodu. 1941.godine Rista je odbio saradnju sa Nemcimai nastavio je da beleži ratne događaje u tajnosti. Oktobar 1944.godinei ulazak partizana u Beograd ostali su ovekovečeni na njegovim slikama.



Spomen ploču Risti Marjanoviću otkriće gradski menadžer Goran Vesić i članovi porodice Riste Marjanovića.


 


 



Datum objavljivanja: 11.11.2017.