Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Risk Change / Rizikuj promene

Risk Change je projekat koji istražuje socijalno - političke pritiske koji su uslovljeni kretanjem stanovništva, promenama mesta boravka, migracijom, egzilom i sl, kroz interdisciplinarne i interkulturalne pristupe. U fokusu će biti medijske i post- medijske umetničke prakse koje globalne društvene probleme povezuju sa umetnošću i naukom.


 


Partneri: ACE KIBLA, Maribor, Slovenija (rukovodilac projekta); ACAX/League of Independent Art Spaces, Budimpešta, Mađarska; RIXC, Riga, Letonija; MMSU, Rijeka, Hrvatska; MSUV, Novi Sad, Srbija; ZINC, Marsej, Francuska; 7scenes, Amsterdam, Holandija; FOPSIM, Zejtun, Malta; Department of Philosophy and History of Science, School of Science, Univerzitet u Atini, Grčka, The Mighty Creatives, Lester, Velika Britanija, i 26 saradnika. Risk Change je projekat koji istražuje socijalno - političke pritiske koji su uslovljeni kretanjem stanovništva, promenama mesta boravka, migracijom, egzilom i sl, kroz interdisciplinarne i interkulturalne pristupe. U fokusu će biti medijske i post- medijske umetničke prakse koje globalne društvene probleme povezuju sa umetnošću i naukom. Projekat ima za cilj da proizvede konkretne rezultate: umetničke rezidencije, nove/inovativne modele, konferencije, simpozijume, radionice, otvorene laboratorije, izložbe, studijske posete, web platformu, aplikaciju za mobilni telefon, nove kulturne mreže, publikacije, itd. Projekat je podeljen u više segmenata: projektni menadžment, istraživanje, produkcija, stvaranje nove publike i edukacija, komunikacija i diseminacija, kao i održivost projekta i upotreba njegovih rezultata za dalje istraživanje. Kao partner-lider u oblasti produkcije, Muzej savremene umetnosti Vojvodine biće u velikoj meri zadužen za umetničku vrednost projekta, produkciju umetničkih radova, organizaciju različitih izložbi, selekciju umetnika koji će biti uključeni u rezidencijalne programe, i sl. Tokom trajanja projekta,


Muzej će organizovati 8 samostalnih izložbi (2 godišnje), 3 velike grupne internacionalne izložbe (1 godišnje), 8 debata, 3 simpozijuma, 15 radionica, ugostiće i pružiće uslove za rad za preko 10 umetnika, koji će boraviti u Novom Sadu kroz rezidencijalni program, itd. Poseban segment projekta čini grupa od 8 eksperata (Expert Commission Risk Change), koji će se baviti oblašću savremene umetnosti i njenog odnosa sa multikulturalnim zajednicama i migracijama. Eksperti će tokom trajanja projekta konstantno pratiti aktivnosti projekta i njegovo razvijanje, i svojim istraživanjem, teoretičkim znanjem, esejima i tekstovima uticaće na njegov dalji tok. Ovu grupu čine Ghislaine Boddington, kustoskinja i predavač iz Londona (Velika Britanija), Raphael Chikukwa,kustos Nacionalne galerije iz Harare (Zimbabve), Dmitry Bulatov, kustos i direktor Nacionalnog centra za savremenu umetnost (Rusija) , Rasa Smite, jedan od osnivača E-LAB/RIXC, kustoskinja i istraživač iz Rige (Latvija), Barnabas Bencik, nezavisnini kustos iz Budimpešte (Mađarska), Sabina Salamon, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti iz Rijeke (Hrvatska), Peter Tomaz Dobrila, nezavisni umetnik i producent iz Maribora (Slovenija) i Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja i direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine iz Novog Sada (Srbija).


 



Datum objavljivanja: 05.08.2016.