Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Richard Sawdon Smit

Richard Sawdon Smith ( UK ) izlaže svoje fotografije i printove u Studentskom kulturnom centru Beograda od 21. aprila, do 10. maja.


 


"Art Poster / Aids Poster je serija od deset fotografija autoportreta britanskog fotografa Richarda Sawdona Smitha koje su kombinacije radnih formi iz različitih projekata tokom poslednjih šest godina. Originalne fotografije bile su namenjene za galeriju kao uramljeni printovi, ali prezentovane u ovoj seriji transformisane su u postere koji mogu biti postavljeni bilo gde u gradu, ili na galerijskom zidu, ukazujući na ranija reagovanja umetnika i aktivista na AIDS krizu.



Sawdon Smith je fokusirao svoju umetničku praksu poslednjih godina na istraživanje kako fotografski predstaviti obolela i ostećena tela. Deo prakse pokriva fotografije autoportreta i predstavljanje narušenog zdravlja. Iako se primarno bavi istraživanjem HIV/AIDS tela, takođe uključuje istraživanje umetnika koji koristi predstavu sopstvenog obolelog ili oštećenog tela kako bi preispitao različite probleme bolesti, zdravlja, identiteta i subjektiviteta.



Skorije fotografije nastavljaju rad sa telom referirajući na medicinske ustanove i medicinske slike. Želja je da se otkrije ono za šta se zna da je skriveno – obolelo, unutrašnje telo, rad u okviru institucija, odnos moć/znanje – ali svaka površina koja biva prevaziđena otkriva novu površinu, drugi plan intezivnosti za preispitivanje.



Smithovo istraživanje nudi mogućnost fotografisanja autoportreta bolesti, koji su proizašli iz ere žalosti i militarizma povezanog sa ranim godinama epidemije HIV-a /AIDS-a na zapadu, kako je i nošenje sa samom bolešću prešlo iz akutne u hroničnu bolest i nudi alternativne mogućnosti strategija koje ih postavljaju između outuđene ili druge same prirodne ili socijalne strukture, između oporavka i otkrića, vizuelno između portreta i performansa."                                                               



Richard Sawdon Smith                                                                                                   



Britanski fotograf Richard Sawdon Smith (rođen 1963. Engleska), šef katedre koledža na University College for the Creative Arts, Maidstone, UK. Član je Visual AIDS Archive Project u New York Cityju gde je selktovao i bio selektovan za veliki broj „virtuelnih” izložbi. Richard je dobitnik nagrade John Kobal Portrat (1997).


 



Datum objavljivanja: 17.04.2008.