Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

RGB City

20. i 21. juna velika interaktivna svetlosna instalacija nazvana RGB CITY biće postavljena na zgradi na Studentskom trgu. Umreženi pokretni reflektori (koje inače možete primetiti kao deo osvetljenja mnogih noćnih klubova) biće postavljena u svakoj sobi zgrade.

 


RGB CITY

interaktivna svetlosna instalacija studija LUST (Hag, Holandija)


20 + 21. jun / 21 - 00 h / Studentski trg, Beograd

18. jun / 19 h / Lust Kolektiv: predavanje i prezentacija / Kulturni Centar Rex


RGB CITY je interaktivna svetlosno/zvučna instalacija impresivnih proporcija, koja će biti postavljena na lokaciji/gradilištu na Studentskom trgu u Beogradu. Novo, fluktuirajuće obeležje Beograda. Građevina koja će oživeti, na kojoj je svaka soba ispunjena svetlom čiji su pokret i boje u konstantnom fluksu.


Nakon serije koncertnih aktivnosti u prvoj polovini 2009. godine, tokom koje kolektiv Belgradeyard Sound System obeležava 10 godina muzičkog i kulturnog aktivizma na mapama Beograda/Srbije, Evrope i šire, 20. i 21. juna Dis-patch Festival će predstaviti jedinstven projekat na lokaciji Studentskog trga u Beogradu. Kao idealna najava 8. izdanja festivala - koji će biti održan na različitim lokacijama u Beogradu krajem oktobra i početkom novembra - Dis-patch će realizovati svoj prvi projekat u javnom prostoru, "site-specific" narudžbu koju je specijalno za ovu priliku razvio tim dizajn-studija Lust, baziranog u Holandiji.


Lust je jedan od vodećih studija za grafički dizajn u Holandiji, sa brojnim projektima realizovanim u Sjedinjenim Državama, širom Evrope, kao i u Kini. Pored toga što su dobro poznati kao grafički dizajneri, predstavljeni u velikom broju antologija savremenog grafičkog dizajna, časopisima i u sklopu izložbi, Lust dizajniraju brojne intervnecije u javnom prostoru bazirane na upotrebi svetla, video projekcija i zvuka za haški festival TodaysArt. Njihov najznačajniji projekat u tom smislu je simulacija aerodromske piste u centralnoj pešačkoj zoni grada. Projekat koji će biti realizovan u Beogradu rezultat je saradnje Dis-patch i TodaysArt festivala, koja je pokrenuta u sklopu nastajuće globalne festivalske mreže ICAS, u čijem razvoju dva festivala učestvuju od samog početka.


20. i 21. juna velika interaktivna svetlosna instalacija nazvana RGB CITY biće postavljena na zgradi na Studentskom trgu. Umreženi pokretni reflektori (koje inače možete primetiti kao deo osvetljenja mnogih noćnih klubova) biće postavljena u svakoj sobi zgrade. Intenzitet, boja i stanje svake od svetiljki kontrolisaće centralni kompjuter, koji će svaku prostoriju efektno tranformisati u jedan piksel niske rezolucije kolor TV aparata. Fleksibilnost svetla omogućava da trodimenzionalna fizikalnost same zgrade bude dovedena do spektakularnog efekta. Okretanje i blještanje preobratiće zgradu u amorfnu celinu koju će direktno kontrolisati korisnici (posetioci i prolaznici) putem touchscreen interfejsa koji će biti postavljen na sredini trga, ispred same zgrade, transformišući Beograd od "Belog Grada" u "RGB Grad". Zvučni aspekt potpisuje beogradski dizajner zvuka Goran Simonoski. Ovo je retka prilika za Beograđane da ličnom i direktnom intervencijom promisle i ponovo "konstruišu" svoj urbani kontekst, i sagledaju i zamisle ga kao organsko, evoluirajuće okruženje koje je u stanju stalne promene.


Pored same instalacije, koja će biti prikazana i na raspolaganju zainteresovanim posetiocima tokom dve večeri, pre njenog aktiviranja 18. juna Lust će održati predavanje i prezentaciju svojih srodnih projekata u KC Rex, koja će ukazati na koncepte, ali i tehnologije iza njih. Predavanje je namenjeno lokalnim umetnicima i producentima, ali je istovremeno besplatno i otvoreno za javnost.


Video-skicu projekta možete pogledati na adresi http://www.vimeo.com/4455775.

www.dis-patch.com / www.lust.nl / http://www.lust.nl/rgbcity


Projekat se realizuje uz podršku Mondriaan Fondacije (Amsterdam), Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Gradske opštine "Stari Grad" i logističkog partnera Sky Music


 


Datum objavljivanja: 11.06.2009.