Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Rezultati Konkursa Galerije Doma omladine Beograda

Konkurs Galerije Doma omladine Beograda za izlaganje u 58. sezoni bio je otvoren od 1. marta do 30. septembra 2022. godine i namenjen samostalnim umetnicima (starosnog uzrasta do 40 godina), kao i umetničkim i kustoskim projektima iz Srbije i inostranstva.

 


Odluku o umetnicima koji će biti predstavljeni u Galeriji Doma omladine Beograda donosi Savet Galerije. Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 130 prijava, a odabrana su 22 umetnička projekta koja će sačinjavati izlagačku sezonu Galerije DOB u 2023. godini.



Savet Galerije Doma omladine Beograda radio je u sastavu: Saša Janjić, istoričar umetnosti i nezavisni kustos; Marko Lađušić, umetnik i redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu; Predrag Damjanović, umetnik; Ana Veljković, programska savetnica za savremeno kulturno i umetničko stvaralaštvo, predstavnica Sekretarijata za kulturu grada Beograda; i Marta Marković, urednica programa vizuelnih umetnosti Doma omladine Beograda.



Savet Galerije Doma omladine Beograda postavio je sistem i kriterijume rada kada je saziv, u gore navedenom sastavu, počeo sa radom 2021. godine. Pored očuvanja i osnaživanja identiteta Galerije DOB, u prvom planu jeste podrška, podsticanje i afirmacija umetnika najmlađe generacije; jasan, razrađen i uobličen koncept; izražajan, zreo, celovit, inovativan i osoben vizuelni umetnički jezik; i usklađenost koncepta i forme umetničkog rada/projekta.



Galerija DOB, kao važan i nezaobilazan izložbeni prostor u Beogradu prevashodno namenjen stvaralaštvu mladih, u osnovi teži oslobađenju od svake vrste ograničenja u koncipiranju svog godišnjeg programa i usmerena je ka predstavljanju pluralizma i svekolikog bogatstva vizuelnog izražavanja, u onoj meri koliko to omogućavaju godišnje konkursne prijave umetnika.



Umetnički projekti koji su se našli u najužem izboru ove godine iznova govore o raznolikosti savremene umetničke scene i njenim kreativnim potencijalima. Umetnici koriste sva raspoloživa umetnička sredstva izražavanja, te su prisutni crteži, slike, skulpture, multimedija, instalacije, digitalni i video radovi, frotaži i tekstil. Stvaraoci istražuju teme koje se dotiču: egistencijalizma, prolaznosti, drugačijeg i suptilnijeg iščitavanja „ženskog“, intimnog prostora i njegove artikulacije, preispitivanja pozicija umetnika i posmatrača, te različitih uglova posmatranja i vrsta interakcija unutar galerijskog prostora; kritike tehnološkog razvoja i našeg mesta u njemu, etičkih normi i naše percepcije u eri informacija u kojima je algoritam korektor istih, konzumerizma i opšteg psihičkog stanja društva u kojem živimo.



Sledeća, 58. izlagačka sezona u Galeriji Doma omladine Beograda obećava bogat, raznovrstan, inovativan i provokativan program koji će posetiocima pružiti mogućnost za nova i drugačija iskustva i saznanja.



Galerija Doma omladine Beograda u 2023. godini predstaviće sledeće umetnike/ce:



   1. Marko Vučković

   2. Strahinja Zoćević

   3. Izložba grupe autora: Sanda Črnelč, Elia Friganović, Dunja Karanović

   4. Irena Simić

   5. Ivana Kucina

   6. Magda Radojlović

   7. Marija Nikolić

   8. Dejan Krstić

   9. Stefanija Veljković

   10. Zorana Stevanović

   11. Živana Mijailović

   12. Pavle Radović

   13. Ivana Papić

   14. Jelena Vučić

   15. Darko Sretić

   16. Jovana Janković

   17. Nikolija Stanojević

   18. Katarina Živković

   19. Petar Aleksić

   20. Vanja Pašić

   21. Milica Krstić

   22. Godišnja izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu



www.domomladine.org


Datum objavljivanja: 22.11.2022.