Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Rez – linija – otisak (vođenje kroz izložbu)

Subota, 8. jul u 13h. u Muzeju savremene umetnosti prisustvujete javnom vođenju kroz izložbu Rez – linija – otisak i razgovoru sa umetnicima Sinišom Ilićem i Bojanom Đorđevim. Kroz izložbu vode: mr Mišela Blanuša i Miroslav Karić, kustosi izložbe

 



 


Kustosi će govoriti o konceptu izložbe, koji je osmišljen kao dijalog dela umetnika socijalno-angažovane orijentacije i prezentovan kroz izložene radove umetnika međuratnog perioda iz kolekcije Muzeja, i savremenih umetnika i umetničkih grupa koji su izuzetno aktivni na domaćoj, regionalnoj i internacionalnoj sceni.



Tokom vođenja biće održan razgovor sa umetnicima Sinišom Ilićem i Bojanom Đorđevim aktivnim u polju vizuelnih i izvođačkih umetnosti.  Na izložbi Rez – lina – otisak Siniša Ilić je predstavljen radom Golubovi koji je nastavak umetnikovih istraživanja muzejskih zbirki s fokusom na umetnost tridesetih godina prošlog veka a koja eksplicitno prikazuje raslojenost i napetosti društva, marginalne društvene grupe, osećanja i umor, rad i prozivodnju. Inscenacija je naziv rada koji Bojan Đorđev koncipira kao rediteljski postupak izvođenja odnosa zbirke MSU i umetničkih tragova predstave / performativne antologije partizanske poezije Nije to crvena, to je krv!, premijerno izvedene 2014. godine u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Ilić i Đorđev su sarađivali na nizu umetničkih i istraživačkih projekata u okviru kojih su  kroz različite medije tematizovali pitanja kolektivnog rada, socijalističkog i društveno – angažovanog umetničkog nasleđa, posledica kapitalističke ekonomije, (ne)mogućnosti revolucionarnog impulsa u današnjem vremenu.


 



Datum objavljivanja: 06.07.2023.