Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Re:vizija #4 Jugoslovenski socijalizam i žensko pitanje na filmu

Re:vizija #4 Jugoslovenski socijalizam i žensko pitanje na filmu Predavanje-performans 24.05.2023. U 18:00 Centar za kulturnu dekontaminaciju

 



 


Re:vizija #4 je performativno predavanje nastalo u okvirima istraživačko-obrazovnog projekta Jugoslovenski socijalizam na filmu, koji je Doplgenger realizovao tokom 2017. godine, i koji je imao za cilj da preispita i reartikuliše istorijske uslove produkcije, distribucije i recepcije jugoslovenskog filmskog nasleđa. Projekat je bio posvećen ponovnom pregledu jugoslovenskih filmova koji se, po svom pristupu društvenoj stvarnosti prve dve faze jugoslovenskog samoupravnog socijalizma, javljaju kao metoda novog sagledavanja diverzifikovanosti samoupravnog socijalističkog društva Jugoslavije. Sprovodeći formalnu i diskurzivnu analizu filmskog materijala i jezika, predavanja-performansi umetničkog dua Doplgenger putem kreiranja filmsko-montažnih nizova izvode i iščitavaju blokove slika jugoslovenske kinematografije kao dokumente i projekcije socijalističkog društva.



„Re:vizija #4 – Jugoslovenski socijalizam i žensko pitanje“ bavi se kontradikcijama i ograničenjima jugoslovenskog narativa o mestu i položaju žena u društvu. Performativno predavanje Doplgengera ukazuje na napuštanje ideja ženske emancipacije, koja je prisutna u filmovima do početka šezdesetih, i na sve prisutniju retradicionalizaciju društva.



Koncept i izvođenje: Isidora Ilić i Boško Prostran (Doplgenger)

Saradnica na izvođenju: Svetlana Ivanov

Kustos: Dejan Vasić





Performativno predavanje umetničkog dua Doplgenger, Re:Vizija #4, deo je pratećeg programa izložbe i svojevrsne umetničke konferencije pod nazivom RADNA ŽENA, koja podrazumeva radna okupljanja od 20. aprila do 1. jula, zamišljena kao mesta za susrete različitih generacija autorki, a u okviru kojih će se diskutovati nasleđe emancipatorskih praksi ženskih i feminističkih pokreta u regionu bivše Jugoslavije.



Doplgenger umetnički duo, kojeg čine Isidora Ilić i Boško Prostran, angažuje se u polju umetnosti, istraživačkog i kustoskog rada, tekstualne produkcije. Radovi Doplgengera bave se odnosom između umetnosti i politike kroz preispitivanje režima pokretnih slika i modusa njihove recepcije. Oslanjajući se na tradicije eksperimentalnog filma i videa, Doplgenger interveniše na već postojećim medijskim proizvodima ili proizvodi u formi proširenog filma. Iako im je pokretna slika osnovni medij, njihova praksa uključuje i tekst, prostorne instalacije, performanse, predavanja i diskusije. Radovi Doplgengera nalaze se u javnim kolekcijama, predstavljeni su na samostalnim i grupnim izložbama i na filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu. Urednici su publikacije Amateri za film (Beograd, 2017). Dobitnici su umetničkih stipendija i rezidencijalnih boravaka, nagrada filmskih festivala i Politikine nagrade „Vladislav Ribnikar”.


 



Datum objavljivanja: 24.05.2023.