Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Retrospektivna izložba Čistač Marine Abramović

Retrospektivna izložba Čistač Marine Abramović MSU Bioskop, Projekcija kratkog dokumentarnog filma Julije Hic Druga kuća Muzej savremene umetnosti Beograd
Sala „Miodrag B. Protić“ Četvrtak, 14. i 21. 2019. godine u 19 časova

 



 


Režija: Julija Hic (Julia Hitz)

Snimatelj: Kristijan Kaufman (Christian Kaufmann)

Montaža: Ivan Marales ml. (Ivan Morales Jr.)

Trajanje: 29 minuta

Napomena: film je na engleskom jeziku bez prevoda na srpski jezik



U okviru retrospektivne izložbe Čistač Marine Abramović četvrtkom u sali „Miodrag B. Protić” prikazuju se filmovi vezani za život i rad jedne od najvećih umetnica performansa.



Performans Kuća sa pogledom na okean izazvao je brojne reakcije u Njujorku 2002. godine. Takođe, predstavlja značajnu prekretnicu u karijeri Marine Abramović u Sjedinjenim američkim državama. Dvanaest dana i noći umetnica je živela u Galeriji Šon Keli unutar tri geometrijske kocke galerije na visini od dva metra iznad poda, bez hrane, govora i fizičkog kontakta ali uz veliku energetsku razmenu sa publikom. Ovaj veoma značajan rad ponovo je izveden tek na izložbi Čistač u Bundeskunsthale u Bonu 2018. godine, a izvela ga je dvadesetšestogodišnja plesačica Lin Bandšink (Lyn Bentschik).

Kratak dokumentarni film Druga kuća prati njeno putovanje, prenosi vanvremenost performansa i suočava izvođača sa samim autorom.


 



Datum objavljivanja: 12.11.2019.