Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Retrospektiva

Muzej savremene umetnosti u Beograd najavljuje otvaranje izožbe Ole Pehrson, pod nazivom Retrospektiva, za petak. 1. februar u 20h. Izložba će trajati do 3. marta.

 


Ola Pehrson je rođen 1964. godine u Švedskoj. Pre tragične pogibije u saobraćajnoj nesreći 2006. godine, stekao je međunarodno priznanje i učestvovao na bijenalima u Instanbulu, Tirani i Sao Paolu. Pehrson je samostalno izlagao u galerijama Lars Bohman u Stokholmu, Noua u Bukureštu, Collective galeriji u Edinburgu i muzeju Hammer u Los Anđelesu. Njegovi radovi bili su uvršćeni u grupne izlozbe u Moderna Museet-u u Stokholmu i Malmö Konsthall-u u Švedskoj i Yamaguchi Museum of Art u Japanu.


Ola Pehrson. Retrospektiva. Ljubljana. Beograd. Stokholm. je izložba koja objedinjuje neke od ključnih radova Ole Pehrsona i po prvi put predstavlja umetnika i njegov rad srpskoj javnosti.Rad Ole Pehrsona obeležen je snažnim interesovanjem za medije i omunikaciju, tehnologiju i velike sisteme koji određuju naše ponašanje i beleže nase živote. On se poigrava sa metaforama i čini vidljivim sile i strukture koje nas određuju kao individue i upravljaju našim društvima.


Pehrson je stekao internacionalno priznanje za svoj poslednji rad, Hunt for the Unabomber, bizarnom rimejku tridesetominutnog američkog dokumentarnog filma o teroristi Teodoru Kačinskom. Kačinski, poznat i kao Unabomber, izvodio je bombaške napade u cilju skretanja pažnje na gubitak ljudskih sloboda, sto je prouzrokovano tehnološkim napretkom i složenom društvenom organizacijom. Aludirajući istovremeno na njegovo razmišljanje i njegove metode, Ola Pehrson je sve artefakte koji se pojavljuju u dokumentarcu svojeručno proizveo, služeći se glinom, bojom, komadima kartona i raznim otpacima. Konačni proizvod iznenađujuće je sličan originalu i, kao što je Ola izjavio u nekim ranijim intervjuima, „nije nista manje autentičan".


 


Datum objavljivanja: 00.00.0000.