Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Residence Revisited

U sredu, 8. jula u 19. časova u Galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu otvarena je izložba "Re/Re - Residence Revisited". Izložba traje do 17. jula. Ovaj projekat započelo je devet umetnika iz Ekvadora, Irana, Japana, Švajcarske,Nemačke, Holandije, Srbije i Italije.

 


Ovaj projekat započelo je devet umetnika iz Ekvadora, Irana, Japana, Švajcarske, Nemačke, Holandije, Srbije i Italije. Okupili su se kao neformalna grupa u Berlinu, gde je u jednom periodu svako od umetnika radio i boravio. Većina je i studirala zajedno. Projekat su nazvali "Re:Re - Residence Revisited" i definisali kao "delom izraz virtuelne komunikacije i učestale razmene misli i ideja, a delom – u periodu izvođenja projekta – realna i lokalizovana komunikacija". On se realizuje kao putovanje - vraćanje na mesto boravka, rodni grad ili mesto gde je neko od umetnika proveo značajan deo života. Za većinu učesnika taj povratak počinje u Berlinu i nastavlja se putovanje oko sveta u periodu od 150 dana. Reč ‘revisited’ u naslovu projekta podrazumeva vraćanje, promišljanje ili razmatranje. Zajedničko putovanje je izraz postojeće umetničke prakse umetničkog nomadizma u koncentrisanoj formi, eskalacija hipermobilnosti, putovanje u stilu Žila Verna na početku 21. veka: Berlin – Dordreht – Atina - Beograd – Sant Petrersburg – Cirih – Hirošima – Meksiko Siti – Berlin.


Osnova izložbe koja će se održati u svakom gradu rad je svakog umetnika koji će vezano za pravac putovanja prolaziti kroz vidljive promene. Možda će rasti, smanjivati, umnožavati se, ili čak možda raspasti. Osnovna ideja je transformacija i razvijanje rada u vezi sa etapom puta. Deo projekta je i poziv domaćina lokalnom umetniku (ili umetničkoj grupi), odnosno kustosu za saradnju i učestvovanje u projekt i na izložbi u gradu boravka kao i na završnoj izložbi i prezentaciji projekta u Berlinu. "Kao emotivni sklop, živi seizmograf, umetnik će vizuelno reagovati na kulturne podražaje zabeležene tokom puta."


Učesnici u beogradskoj etapi ovog projekta biće Silvia Lorenz, Paulina León, Jan Vormann, Daniela Gugg, Daniel Kemeny, Aleksandar Jestrović i Nikola Marković. Nakon Beograda sledeće zakazane etape puta su: 27. avgust - St. Petersburg, Smolny Institute and CAG Gallery, 9. avgust - Zürich, Cabaret Voltair, 26. avgust - Quito, Galeria Arte Actual


 


Datum objavljivanja: 10.07.2009.