Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Remont u Puli

U organizaciji Remont - nezavisne umetničke asocijacije i Muzeja suvremene
umjetnosti Istre, u prostoru Stare tiskare, 3. septembra se otvara izložba
beogradskih umetnika: Anice Vučetić, Vladimira Perića, Ivane Smiljanić, Maje
Radanović i Ivana Petrovića.

 


autori i radovi:


Anica Vučetić: GLASNIK - video instalacija


Vladimir Perić: 3D tapet - prostorna instalacija


Maja Radanović: STRAH OD BELE KOCKE- prostorna instalacija


Ivana Smiljanić: IGRAM, IGRAM, IGRAM - performans i video instalacija


Ivan Petrović: DOKUMENTI - foto instalacija


Kustos izložbe REMONT U PULI je Darka Radosavljević Vasiljević.


Izbor ovih pet umetnika različitih generacija, koji su prethodnih par godina samostalno izlagali u Remont galeriji, istovremeno je primer galerijske delatnosti Asocijacije ali i mogući  presek  trenutnog stvaralaštva u Beogradu. Predstavljeni su različiti mediji, poetike, iskustva i stavovi sa namerom da se skiciraju ključne tendencije na umetničkoj sceni Srbije.  


Svi autori su se na lokalnoj sceni pozicionirali kao izuzetno kvalitetni i dokazani reprezenti određenih praksi: Anica Vučetić - upotreba nove tehnologije u ambijentalnim instalacijama; Vladimir Perić - posvećeno arhiviranje predmeta i

materijala i njihova rekontekstualizacija; Ivana Smiljanić - (rodni) identitet i odnos društvenog sistema prema pojedincu, Maja Radanović - društvena angažovanost i položaj umetnika u društvu; Ivan Petrović - konceptualni pristup klasičnom mediju fotografije.  


Sudeći po dostupnim informacijama, veza beogradskih i pulskih kulturnih stvaralaca, decenijama u nazad, bila je vrlo intenzivna. Čak i u periodima kada je saradnja bila otežana političkom situacijom i neželjenim sukobima, individualci su pronalazili samo njima znane puteve da održe komunikaciju. To se može reći za sve oblasti stvaralaštva (film, pozorište, muzika, književnost, strip) osim za savremenu likovnu umetnost. Podaci o gostovanju likovnih umetnika su veoma sporadični i mahom se odnose na početak 80-tih. Samim tim, početna ideja da se pulskoj kulturnoj javnosti predoče neki primeri relevantnog stvaralaštva danas, umetnici koji su priznati kako u lokalu tako i u međunarodnim okvirima a nisu imali priliku da se predstave i istarskoj/pulskoj publici, postaje zanimljiva, jer nije "obnavljanje izgubljenih veza", "nastavak prekinutog kontinuiteta" već jedan otvoren, nužni početak. 


Ovo je, nakon nekoliko decenija, prva saradnja Pule i Beograda u oblasti savremene umetnosti.


Portfolio Remont


Datum objavljivanja: 31.08.2009.