Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Remix Comix

Učesnici prvog rezidencijalnog programa u okviru novog projekta “Remix Comix” koji će se održati u Novom Sadu, od 17. do 31. oktobra 2022. godine, biće vizuelni umetnici/e iz Srbije Larisa Ackov i Bojan Dojkić.


 


Ovi autori/ke odabrani su na prethodno otvorenom konkursu koji su raspisali Multimedijalni centar Led art iz Novog Sada i Agencija Komunikart iz Pančeva.



Larisa Ackov (Pančevo, 1971) diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku za keramiku. Članica je ULUPUDS-a od 2001. godine. Magistrirala je Unikatnu keramiku 2004. na  Fakultetu primenjenih umetnosti. Samostalna je umetnica, a pored keramike bavi se i slikarstvom, mozaikom i stripom. Imala je 21 samostalnu izložbu i učestvovala je 120 grupnih izložbi keramike, skulpture, slika i stripa, u Srbiji i inostranstvu.



Bojan Dojkić (Zrenjanin, 1980) živi i radi u Novom Sadu. Diplomirao je na smeru grafičkih komunikacija na departmanu za primenjene umetnost i dizajn Akademije umetnosti u Novom Sadu. Imao je pet samostalnih izložbi, među kojima se izdvaja “100 minijaturnih Exit stvorenja” na Exit festivalu 2011. godine. Bavio se ilustracijom i učestvovao u brojnim grupnim izložbama. Osvojiio je prvi nagradu 2016. u kategoriji slika, crteža, grafika i kombinovanih medija na međunarodnom Bijenalu minijature u Gornjem Milanovcu.



“Remix Comix” je projekat podržan od strane Evropske komisije kroz program Kreativna Evropa, i realizuje se u saradnji šest udruženja – MMC Led art Novi Sad, Lustr Fest Prag, Komunikart Pančevo, Forum Ljubljana, Zid teather Amsterdam i Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022 Novi Sad.



Projekat ima za cilj da istraži lokalno kulturno nasleđe mikrosredina, specifične istorijske momente, značajne ličnosti, urbane legende i heroje iz kraja, i predstavi ih publici kroz formu stripa. Specifičnost projekta je u tome što će lokalno kulturno nasleđe sagledavati iz ugla socijalno osetljivih i ugroženih grupa, čiji će predstavnici/ce biti uključeni u rad sa umetnicima/cama. Krajnji cilj AIR programa je nastanak umetničkog dela u formi stripa u javnom prostoru.



Na istom zadatku sarađivaće deset učesnika/ca iz četiri države - Češke, Holandije, Slovenije i Srbije, tokom dve nedelje zajedničkog rada. Radni jezik rezidenata biće engleski.


 



Datum objavljivanja: 13.09.2022.