Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Remake festival

Drugi deo festivala Remake u Pančevu biće održan od 7-8. 12. 2012. godine kada će Miloš Tomić održati dvodnevnu radionicu na kojoj će zajedno sa učesnicima radionice pokušati da napravi jedan uzbudljiv i zanimljiv film.


 


Radionica: RE: Animacija

Radionica je nastala na osnovu jedne pesme (dečije, pisane iz zatvora, češkog 80 tih godina). Pesnik piše uspavanke svojoj deci koja su na slobodi, u kojoj se menjuju boje, tufne, neki mačori koji menjanu boje lete...itd.

Umetnik kaže: "Postoji scenario za ovaj film, ali mi je mnogo zanimljivije da pokušam da sa tom ekipom učesnika sve te nemoguće stvari koje bi u animaciji bile proste ko pasulj, mada rudarski spore, da sve to izvedemo kao jednu furioznu lutkarsku predstavu, filmić, tj, da se ta animacija izvede uživo uz splet trikova koji se izvode ručno, na različite načine uz sve nesavršenosti koje takva akcija podrazumeva. Ne znam dal možete da zamislite duvanje papirnatih figura, vibriranje stola da predmeti na njemu poskakuju, munjevito ulaženje i izlaženje ruke ili čitavog čoveka u kadar koji smenjuje faze, brzo bojenje odpozadi za promene....i još svašta što bi smislili bi trebalo da "odglumi" animaciju na tom malom polju, kadra filma. Naravno, snimali bi i jedan širi plan gde se vide svi učesnici radionice u nezgodnim položajima i u nemogućim akcijama..."

Miloš Tomić bi održao uvodno predavanje za radionicu i pustio promotivni film 07. decembra, a radionica bi se održala sledećeg dana, od 10 časova.



Miloš Tomić     www.milostomic.com

Rođen 1976. u Beogradu. diplomirao filmsku režiju, magistrirao na animaciji na FAMU, Češka. Doktorirao je na temu kreativne upotrebe đubreta u umetnosti. Pravi doktor Đubrologije! Od svoje 17. godine aktivno se bavi vizuelnim umetnostima a najviše filmom i videom. Od 2007. aktivno se bavi i edukacijom, kroz radionice po belom svetu i već 3 godine stalno predaje na fakultetu za Medije i komunikacije u Beogradu.



REMAKE www.remake.rs



REMAKE je festival kreativnih intervencija i ima za cilj da aktivira kreativne procese i inventivno razmišljanje kod mlađe populacije iz oblasti kulture, umetnosti, dizajna i ekološkog stvaralaštva. Ideja projekta je da se otvore novi vidici kod učesnika o mogućnostima stalne i ponovne upotrebe ljudskog stvaralaštva, prvenstveno na polju ideja, umetničkih i praktičnih savremenih koncepata, a zatim da se kroz sistem prezentacija i interaktivnih radionica pokažu i prikažu tehnike stvaranja novih vrednosti na već postojeće stvari i predmete iz okruženja, putem reciklaže i redizajna. Prvo izdanje festivala Remake održano je u Beogradu, 2011, a zatim i u Zrenjaninu, Arandjelovcu, Zaječaru.



Teme festivala Remake su podeljene u tri oblasti: ReSet, ReThink i ReCreate.

ReSet je prva oblast i odnosi se na teme iz oblasti ekologije životne sredine, tela i duha. Govori se o održivim izvorima energije, novim tendencijama, ali i povratku starih vrednosti, zdravim stilovima života, ishrani, holističkim temama, itd. U okviru ove oblasti, Delta Generali Osiguranje će održati prezentaciju svojih usluga koje mogu uticati na poboljšanje kvaliteta naših života.

ReThink će biti kombinacija teoretskih i radioničarskih prezentacija, i odnosiće se na remake ideja, koncepata, predstavljanje raznih pravaca u savremenoj umetnosti koje počivaju na ponovnoj upotrebi stvaralaštva i reciklaži, kao i načinima rimejka samih umetnosti (muzike, filma, fotografije, arhitekture, dizajna itd). U okviru ove oblasti, umetnik i reditelj Miloš Tomić održaće dvodnevnu radionicu na kojoj će učesnici proći kroz proces posmatranja i redizajniranja svog gradskog okruženja

ReCreate, treća oblast festivala je fokusirana na radioničarski program i izradu krajnjih proizvoda - umetničkih i upotrebnih predmeta nastalih tehnikama reciklaže ili rimejka, koristeći stare stvari ili raznu vrstu otpada kao materijal za rad i kreaciju. Teme će se baviti redizajnom i rimejkom tekstila, asesoara, predmeta iz enterijera, primenjenim umetnostima, arhitekturom, itd.  U okviru ReCreate, Ivana Drndić će održati radionicu za decu i odrasle „Reciklaža papira“, gde će se na zabavan način saznati o mogućnostima upotrebe starog papira. Vajar Miho će nas u okviru ovog programa naučiti na radionici kako da od starog escajga pravimo fenomenalan nakit.

Da li ste spremni da se rimejkujete?



Datum objavljivanja: 02.12.2012.