Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Rekonstrukcije Bogdana Pavlovića

U sredu, 8. aprila, u 19 sati u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda otvara se samostalna izložba autora Bogdana Pavlovića, pod nazivom "Rekonstrukcije". Postavka izložbe traje do 24. aprila.

 


Novi opus slika Bogdana Pavlovića čine dela koja se bitno razlikuju od njegovog dosadašnjeg slikarstva kako u tehnološkom radu u ne-slikarskom materijalu, tako i u tematskom bavljenju sižeima iz istorije i kulture XX veka. Na slikama realizovanim na itisonu kao podlozi, uz upotrebu pastela, akrilika i ugljena umetnik ostvaruje dela kojima kao polazište služe fotografska dokumenata odabranih događaja i ličnosti koji su obeležili minuli vek. Bavljenje specifičnim društvenim i kulturološkim fenomenima poput ideologije socrealizma, otkrića Olteške glave, isticanje ruske zastave na Rajstagu na kraju Drugog svetskog rata,  Čerčilovog obraćanja Amerikancima, pojavi hepeninga u umetničkim praksama, portreta Mondrijana, Bejkona, Stinga.., rekapitualacije su prošlosti kojom se umetnik bavi na likovno inovativan i atraktivan način, slobodnim i skoro ekspresivnim tretmanom slika, na neobičnom materijalu i formatima koji variraju od velikih do  malih formi.


 

Bogdan Pavlović je rođen 1969. u Beogradu. Završio je Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu 1997 godine, gde živi i radi. Od 1997. izlagao je na mnogim grupnim izložbama u Beogradu, Parizu, Milanu, Stokholmu i Novom Sadu. Osam samostalnih nastupa imao je u Parizu, Firenci , Beogradu i Novom Sadu. Radio je projekte sa Emirom Kusturicom i za General Motors. Dobitnik je nekoliko značajnih priznanja za likovno stvaralaštvo: Nagrade za slikarstvo Radio Francuske (1994), Nagrade "Antoine Marin" i nagrade "Lefrance & Bourgeois painting" (1997).




Izložbe će biti otvorena do 24. aprila 2009.


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


 


Datum objavljivanja: 08.04.2009.