Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Rekonstrukcija okolnosti

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva Vojvode Živojina Mišića 1 izložba "Rekonstrukcija okolnosti – veliki pozdrav iz…" , koautorski projekat: Svetlana Knežević i Selena Junačkov u saradnji sa: Jelenom Ilić i Vesnom Lukić. Otvaranje izložbe: 20. jun u 19h, 20. 06. – 02. 07. 2013.


 


"REKONSTRUKCIJA OKOLNOSTI – veliki pozdrav iz…"

Koautorski projekat: Svetlana Knežević i Selena Junačkov

Umetnici: Vesna Lukić, Jelena Ilić, Selena Junačkov i Svetlana Knežević



Jedan mogući izbor stvari, slika, fotografija, objekata, video projekcija, sve je to na jednom mestu kao znak dugogodišnje saradnje četiri umetnice. Svaka iz svog ugla opisuje okolnosti u kojima se njihovi životi prepliću. Veliki pozdrav iz … namerno ima tri tačke jer on je pre svega pozdrav publici iz nečega što je unutrašnje biće svake od autorki. Zajednički imenitelj najčešće ukazuje na primenu srodnog materijala. Tematika prolaznosti, omogućava fokusiranost pažnje upravo na trajnost i fiksiranost vrednosti. Artefakti i njihov raspored čini ova umetnička dela iznova estetski valorizovanim. Ove okolnosti u kojima će se pojaviti individualni kao i zajednički radovi ukazuje na jedinstvenost vremena  i prostora u kojima se razvijala individualna poetika svake od autorki.  Koje su to okolnosti?





Svetlana Knežević je rođena u Beogradu 1953. godine. Studirala filozofiju, Fakultet likovnih umetnosti na kome magistrira 1984. godine. Član ULUS-a od 1982. Objavljuje likovnu kritiku i eseje iz oblasti umetnosti kao i poeziju. Osnivač NVO “NAR” - nezavisna alternativna radionica, u okviru koga realizuje brojne projekte i izlagačke aktivnosti. Učesnica je pet samostalnih i brojnih kolektivnih izložbi, radionica, kolonija u zemlji i inostranstvu.



Jelena Ilić je rođena 1973. godine u Zemunu. Diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2003. godine u klasi profesora Jovana Sivačkog. Magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. godine u klasi profesora Jovana Sivačkog. Član ULUS-a od 2004. godine. Izlagala je na mnogim grupnim i samostalnim izložbama.



Selena Junačkov je rođena u Beogradu 1981. godine. Diplomirala fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2008. godine. Master studije iz oblasti likovne umetnosti / video na studijskom programu za Nove likovne medije u okviru iste Akademije završila 2011. godine. Završila Alternativni program ženskih studija i studija roda na Fakultetu političkih nauka 2012. godine. Od 2010. godine umetnički rukovodilac projekata i izložbi u okviru NVO “NAR” - nezavisna alternativna radionica. Član ULUS-a od 2013. godine. Učesnica je šest samostalnih  i brojnih grupnih izložbi, festivala u zemlji i inostranstvu.



Datum objavljivanja: 15.06.2013.