Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

ReKAPITULACIJA Neposlušni objekti / subjekti 1992–2022.

ReKAPITULACIJA Neposlušni objekti / subjekti 1992–2022. Led Art + Art klinika + Šok ZaDruga sa Grafičkom mrežom Muzej savremene umetnosti Vojvodine i druge lokacije u gradu (19. jun–4. septembar 2022)

 



 


Multimedijalni centar „Led Art“ (MMC „Led Art“) poziva sve zainteresovane da prisustvuju realizaciji projekta ReKAPITULACIJA koji obuhvata tridesetogodišnje delovanje umetničkih grupa Led Art, Art klinika, Šok ZaDruga sa Grafičkom mrežom. ReKAPITULACIJA  je izložba i niz umetničkih akcija koje sumiraju bitne trenutke iz istorije ovih grupa kroz čiji rad se sagledava njihov značaj, posledice na savremene tokove umetnosti, ali i postavlja pitanje da li su ciljevi ispunjeni?

ReKAPITULACIJA će se realizovati u Novom Sadu od 19. juna do 4. septembra 2022, u sklopu programskog luka „Tvrđava mira” Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i „Kaleidoskopa kulture“, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine ali i na nekoliko lokacija u gradu.

Izložba ReKAPITULACIJA je koncipirana kao in-situ instalacija, lavirint u kojem se publika suočava sa interaktivnim postavkama koje angažuju sva čula. Posetioci će imati priliku da učestvuju u performansima, zajedno sa umetnicima da realizuju umetnička dela, ali i da istražuju impresivnu arhivu koja pruža uvid u funkcionalnost/nefunkcionalnost kolektivnog delovanja. Tokom trajanja izložbe u MSUV-u će biti upriličeno javno šišanje, izvešće se „opasuljivanje“ kuvanjem pasulja u kazanu za sve posetioce, a publika će imati priliku i da upozna magarca Sretu.

S verom u isceliteljsku moć umetnosti, MMC „Led Art“ se kontinuirano kritički osvrće na aktuelne društvene i umetničke tokove, te etici daje prednost nad estetikom.



Kustoski tim: dr Andrea Palašti, profesorka, teoretičarka umetnosti, Darka Radosavljević Vasiljević, istoričarka umetnosti, direktorka Remonta, Svetlana Subašić, kustoskinja, Nebojša Milenković, kustos, istoričar umetnosti, pisac.



Prudukcijski tim: Darija Dragojlović, Silvia Dražić, Nikola Džafo, Vesna Grginčević, Željko Grulović, Stefan Ilić, Vladimir Ilić, Dejan Jankov, Andreja Kargačin, Nina Komel, Lidija Krnjajić, Filip Markovinović, Nataša Markovinović, Tatjana Marticki, Namanja Milenković, Milan Nešić, Ana Novaković, Andrea Palašti, Konstantinos Petrović, Ivana Purtić, Madga Radojlović, Dunja Stanojević, Stefan Stefanovski, Mila Stojanović, Slobodan Stošić, Adrienn Ujhazi, Srđan Veljović; Frizeri: Goran Avgustinov, Lazar Kovačević, Andrija Nikitović, Dušan Šovljanski.



Realizaciju projekta ReKAPITULACIJA su podržali Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Gradska uprava za kulturu Novi Sad i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.



PROGRAM



19. jun: Katolička porta / 19.00 časa

Dan leda, performans

Prikazivanje specijalno za tu priliku montiranog dokumentarnog materijala na santama leda



25. jun: Kreativni distrikt / 17.00-00.00 časa

Puj, spas, za sve nas!, performans

Kreiranje „Incidentnih crteža“ kredom na crnim hartijama



3. jul: Muzej savremene umetnosti Vojvodine / 20.22 časa

ReKAPITULACIJA

Svečano otvaranje izložbe uz Orkestar pištaljki



9. jul: Varadinski most / 18.00–22.00 časa

Bio most, performans

Sećanje u formi suvenira na Varadinski most srušen u NATO intervenciji 1999.

 

10. jul: Kej Žrtava racije (spomenik Porodica) / 17.00–21.00 časa

Novi mostovi, performans

Štampanje grafika sa matrica koje je oblikovao Dunav



1–4. septemar: Kreativni distrikt / 19.00–23.00 časa

Totalna rasprodaja umetnosti, performans

Prodaja umetničkih dela po pristupačnim cenama



Kratka istorija

Grupa Led Art je osnovana 1993. na inicijativu umetnika Nikole Džafa kao reakcija na ratom zahvaćenu SFR Jugoslaviju i devastaciju svih društvenih i materijalnih vrednosti. Uz načelo „Etika pre estetike“, umetnici i brojni istomišljenici iz drugih sfera delatnosti, kroz javne umetničke akcije i performanse apostrofiraju negativne društvene i političke tendencije i žestoko se suprotstavljaju režimu Slobodana Miloševića.

Druga faza delovanja i udruživanja počinje institucionalizacijom, osnivanjem Multimedijalnog centra „Led art“ (2002). Oživljavanjem ruiniranog podruma u Grčkoškolskoj ulici 5 formira se Art klinika koja sa svojom ŠOK galerijom, najmanjom galerijom na Balkanu ubrzo postaje kultno mesto na mapi kulturnih dešavanja u Novom Sadu i šire. S utopijskom idejom da se umetničkim delovanjem može lečiti bolesno društvo, Art klinika je punih deset godina, uz materijalne i brojne druge nedaće, okupljala uglavnom mlađu populaciju i bila mesto za razmenu ideja, mišljenja, za realizaciju izložbi, performansa i akcija, unutar i van podruma u kojem se nalazila.

Zbog promenljive naklonosti gradskih struktura i finansijske nemoći, Art klinika se u projektu „Bankrot“ reorganizuje i seli u novi radni prostor. U pasažu Zmaj Jovine 22 godine 2013. pokreće se Šok ZaDruga koja funkcioniše na principima sličnim prethodnim grupacijama. U izlagačkom prostoru unutar Šok zadruge, u izlozima Šok koridora (pasaž Milana Mladenovića) i formiranjem mikrogalerija na periferiji grada (Petrovaradin, Telep, ŠOSO „Milan Petrović“), MMC „Led Art“ pokušava da pronađe model za delovanje i preživljavanje umetnika u uslovima koje nameće liberalni kapitalizam. Godine 2021. u novosadskom naselju Telep (Jovana Popovića 43) počinje da radi Grafička mreža koja u svojim projektima okuplja umetnike grafičke struke i pruža im prostor za kreiranje, rad i razmenu ideja.


 



 


Datum objavljivanja: 14.06.2022.