Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Refleksija - Zejak & Stojkov

Galerija savremene umetnosti Smederevo otvara izložbu autora Veljka Zejaka i Darka Stojkova pod nazivom "Refleksija". Otvaranje je u utorak. 4. novembra u 19 časova . Izložba traje do 17. novembra.

 


"Koristeći ogledalo kao umetnički medij Veljko Zejak i Darko Stojkov stvaraju svetlosne instalacije i menjaju uslove percepcije prostora.


Prostorne intervencije koje ostvarujemo bazirane su na dva principa , prvi je skulptorski pristup koji se prenosi sa materijalnog objekta na njegovo okruženje, dok se drugi odnosi na način percepcije okolnog prostora i izmeštanje ugla posmatranja kroz angažovanje perifernog vida.

Projekat je nastao kao rezultat istraživačkog procesa autora u kome se istraživanje bazira na ispitivanju odnosa optike kao nauke i umetničkog dela. Finalni proizvod više nije izolovan objekat koji postoji sam po sebi, već fleksibilna struktura koja se neprekidno menja. Ideja koja nas je spojila u ovom projektu je mogućnost izmeštanja prostora uz pomoć refleksija ogledala. Vođeni ovom idejom stvorili smo više svetlosnih instalacija i objekata koje odlikuje interaktivnost, kako na okolni prostor, tako i na posmatraca i njegovu ličnu vizuru prostora u okviru koga se nalazi.

Međusobno delovanje objekta, prirode materijala od kojih je objekat izveden i svetlosti kreira nezavisno od volje umetnika, novu vidljivu formu umetničkog rada. U ovom slučaju umetnički objekat indukuje interakciju, čiji sastavni deo postaje i prostor u okviru koga je objekat postavljen."


Gostujući umetnik iz Milana, Jovana Tomanović.


 


Datum objavljivanja: 03.11.2008.