Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Refleksija - nemoguća veza, Jelene Jovančov

U sredu, 19. januara u 19 časova u Galeriji SKC Novi Beograd, otvara se samostalna izložba autorke Jelene Jovančov, pod nazivom, "Refleksija - nemoguća veza". Izložba traje do 31. januara.


 

 


Jelena Jovančov rođena je 1982. u Podgorici. Diplomirala je na Fakultetu Likovnih umjetnosti - Cetinje 2007, na odseku grafika, u klasi profesorke Anke Burić, gde je i magistrirala 2010. na studijskom programu Grafika / Interdisciplinarna grafika odbranom teme pod nazivom Iluzivna stvarnost ili lažna stvarnost u refleksijama . 2008. završila je Post Baccalaureate Certificate – Pont-Aven School of Contemporary Art, Visoku školu Savremene umjetnosti u Francuskoj i postala član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Imala pet samostalnih i 26 grupnih izložbi.

      

"....Grafičarka Jelena Jovančov bavi se fenomenom stvarnosti koju posmatra kroz prizmu perceptivne iluzije i njene fizičke projekcije, odraza – refleksije. Zapravo, viđenô kao opsjena, varka predstavlja apsolut njenih kreativnih promišljanja. Reminiscencije Jeleninog idejnog polazišta možemo naći u Platonovom mišljenju da umjetnička slika, zapravo, predstavlja "odraz odraza".

...Šta je na njenim slikama stvarnost, a šta opsjena, i koliko jedno drugo uslovljavaju, teško je odgovoriti, ali ovom našom dilemom umjetnica je postigla svoju namjeru da nas podstakne da razmišljamo o vlastitom licu i naličju, da se suočimo sa našom sjenkom – "zobličenom kopijom realnosti bez prave realnosti". Princip dualizma na kojem počiva mikrokosmička i kosmička cjelokupnost predstavlja osnov njenih ličnih i likovnih aspiracija. Međutim, forma i njena sjenka  ne mogu se pretpostaviti bez svjetlosti koja na određenim vodenim, uglačanim i staklastim  površinama stvara različiti spektar refleksija.

...Osim čovjeka i njegovih iluzornih stanja, Jelena kao motiv izdvaja pejzaže. Sa fotografija ga prenosi u grafiku Apstraktni pejzaž – refleksija nemoguća veza i postavlja kao friz, jedinstvenu sliku na kojoj evidentira promjene koje se odvijaju u periodu od svitanja do sumraka, u različitim godišnjim dobima. To su primorski predjeli na kojima se nebo reflektuje u vodi i stvara vizuelne senzacije kojima se realna slika transformiše u asocijativne i apstraktne prizore i ono iluzivno i fantastično u njima..."



Ljiljana Zeković, istoričarka umetnosti


 


 


 



Datum objavljivanja: 15.01.2011.