Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Red Dot 2009 u MPU

Muzej primenjene umetnosti predstavlja promociju nagrade Red Dot koju su u Esenu u Nemačkoj dobili kompanija za proizvodnju svetiljki BUCK iz Beograda i njen dizajner Dušan Nešić, profesor Fakulteta primenjene umetnosti. MPU, četvrtak, 9 april u 12 sati.

 


Muzej primenjene umetnosti tradicionalno predstavlja čvorište tokova savremenog srpskog dizajna povezujući svojom delatnošću energiju i talenat naših umetnika sa rastućim potrebama kompanija koje žele da izgledom svojih proizvoda postanu konkurentne na širem tržištu. Primer ove afirmativne uloge Muzeja predstavlja i promocija nagrade Red Dot koju su u Esenu u Nemačkoj dobili kompanija za proizvodnju svetiljki BUCK iz Beograda i njen dizajner Dušan Nešić, profesor Fakulteta primenjene umetnosti. 


O nagradi Red Dot


Red Dot nagrada za dizajn, čiji počeci sežu od 1955., najveći je i najrenomiraniji konkurs za dizajn na svetu. Sastoji se od odvojenih disciplina: dizajn proizvoda, dizajn komunikacije i dizajnerski koncept. Zaključno sa 2008. u nadmetanju je registrovano ukupno oko 11.000 prijava iz 61 zemlje. Ispred ekspertskog žirija ove godine našao se 3.231 proizvod iz 49 zemalja. Proizvode koji su pristigli na konkurs žiri ispituje, testira i procenjuje na osnovu kriterijuma kao što su stepen inovacije, funkcionalnost, ergonomija, dugotrajnost, ekološka kompatibilnost. 


O nagrađenom proizvodu:


Medico je svojim izuzetnim i inovativnim dizajnom zapažen na ovom renomiranom i prestižnom međunarodnom dizajnerskom konkursu i nagrađen pečatom kvaliteta Red Dot za vrhunski kvalitet dizajna od strane žirija sastavljenog od najeminentnijih stručnjaka. Ova nagrada je namenjena samo posebno kreativnim, inovativnim i izuzetno kvalitetnim proizvodima. 


Medico predstavlja sistem za osvetljenje bolničkih soba za montažu iznad kreveta. Ono što je novina jeste pun vizuelni konfor za bolesnika iznad čije glave je montiran sistem, ali i za medicinsko osoblje prilikom pregleda, zahvaljujući dvostrukoj ulozi frontalnog panela: sprečavanje blještanja i formiranje kanala u kom je kompletno odvojena instalacija gasova. Ovo je nov pristup upućen na samog pacijenta i bolničko osoblje, a ne samo, kao do sada, isključivo na bolničko osoblje. Zahvaljujući jednostavnoj formi, modularnosti i dimenzionoj fleksibilnosti, Medico može da se koristi u različitim bolničkim enterijerima. 


Sa ovom nagradom, BUCK je stavljen na listu dobitnika pored imena kao što je Maserati, Trilux, Wever & Ducre, Artemide, Alessi, BMW, Coca Cola, IBM, Guzzini, Jaguar, LG, Modular Lighting Instruments, Nike, Nokia, Philips, Toshiba, Zumtobel... 


Izložba nagrađenih proizvoda u Red Dot dizajn muzeju, Esen, Nemačka


Zajedno sa ostalim nagrađenim proizvodima, Medico će biti izložen od 30. juna do 26. jula 2009. na izložbi Dizajn na pozornici dobitnika Red Dot nagrade za  2009. u Red Dot muzeju u prostorijama Zeche Zollverein World Cultural Heritage Site. Sa oko 1.500 proizvoda na više od 4.000 kvadratnih metara, Red Dot dizajn muzej ima najveću stalnu postavku savremenog svetskog dizajna.


Portfolio Muzej primenjene umetnosti


 


O dizajneru


Mr Dušan Nešić (1963) predaje na Odseku za industrijski dizajn Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 1993. do danas  kao autor, saradnik i koautor (najviše sa  prof. Dušanom Vuksanom), radio je na preko 30 projekata industrijskog dizajna za više firmi: BUCK, Alfa Plam Vranje, ENEL, Informatika Beograd, Hipol Odžaci, FEP D. Milanovac, IMK "14. oktobar" Kruševac...


Izlaže od 1990. godine i učestvuje na domaćim i međunarodnim stručnim skupovima. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja za dizajn ( Priznanje »Dobra igračka«, za igračke BADA 1998, Honorable Mention, LG Design Competition, Seoul, Korea 1997, Nagrada Privredne komore Beograda u znak priznanja za rad na afirmaciji i promociji dizajna, 1991). Od 2000. godine aktivno učestvuje u koncipiranju i razvoju Interdisciplinarnih magistarskih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu i predaje na Grupi za digitalnu umetnost, na predmetu Digitalna animacija, modul Digitalni objekti.


Sa preduzećem BUCK sarađuje već dugi niz godina na razvoju industrijskog dizajna svetiljki i sistema rasvete.




 


O firmi BUCK


Firma BUCK je vodeći proizvođač svetiljki i opreme za osvetljenje na teritoriji Srbije, sa odličnom pozicijom u celom regionu. Osnovna orijentacija razvoja BUCK-a je prema kvalitetu. BUCK prati svetske trendove, ali ulaganjem u dizajn, tehnologiju i sopstvenu proizvodnju, promoviše srpski dizajn u najoštrijoj svetskoj konkurenciji. Pored programa arhitektonskog osvetljenja, pre nekoliko godina započet je i razvoj medicinskog programa, koji je naišao na dobar odziv kako u zemlji tako i u inostranstvu zbog odličnog dizajna i visokokvalitetnog gotovog proizvoda. Svakako da će i nagrada Red Dot 2009. podstaknuti  prodor našeg dizajna i  proizvoda na sve zahtevnijem svetskom tržištu.


 


BUCK je prva srpska firma koja je dobila ovo međunarodno priznanje, a Medico prvi proizvod sa ovim priznanjem u potpunosti osmišljen i realizovan u Srbiji. U protekle dve godine, BUCK je dobio priznanja Privredne komore Beograda za dizajn sistema Vela 2007 (dizajn Dušan Vuksan), i svetiljke Atos (dizajn Dušan Nešić) 2008. godine.


Datum objavljivanja: 06.04.2009.