Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Reciklirani svetovi

U utorak, 3. marta u 19 sati u Galeriji savremene umetnosti Smederevo, otvara se izložba "Reciklirani svetovi", autorki, Brankice Končarević, Ljiljane Zlatković Stokić, Slavice Lazić Dundas i Jelene Karišik. Izložba traje do 20. marta.

 


Reciklirani svetovi 


"Popularna umetnost i masovna kultura ostvarena razvojem industrije zabave (muzika, film, spektakl, turizam) i masovnih informacija (radio, televizija, magazini, kompijuterske mreže), brišu granice između istinitog i lažnog, stvarnog i imaginarnog, uživanja i potrošnje. Ne postoji konkretna realnost, ta realnost se povukla u korist imaginarnog, u korist realnijeg od realnog. Realnije od realnog je hiperrealno, stvoreno jezikom bez reference i imaginarnim koje je produkt veštačkog sveta medija. U takvom svetu sve je moguće i sve je recyclable. A onda neko donosi odluku šta reciklirati i šta napraviti od recikliranog. Četiri autorke, artikulišući crtežima i kolažima sopstvene emocije, strahove, žudnje i zablude, postavljaju nesputan likovni izraz i imaginaciju kao mesto procepa u sistemu hiperrealnog, dizajniranog i arteficijelnog kroz koji je još moguće pobeći i naći utočište u nekom od intimnih recikliranih svetova.


Brankica Končarević se bavi pitanjem transformacije voljenih igračaka i junaka iz detinjstva i razbijanja mitova mladalačke nevinosti i sreće. Disney, Mickey Mouse, Barbie i raspeće, Crvenkapa koja je skrenula sa staze, izrađeni drvenim bojicama, rukpisom negde ekspresivnim, negde Hoknijevski prefinjenim, pojavljuju se kao ispražnjeni i istrošeni simboli masovne kulture XX veka. Oni preživljavaju jedino u ovom imaginarnom svetu infanta, u konstruisanom detinjstvu potpuno izmišljenom, a njihova značenja se bogate osobenom emocijom i segmentima autentične naracije o jednom mogućem životu.


Ljiljana Zlatković Stokić i Slavica Lazić Dundas, izaražavajući se jezikom fotomontažnog kolaža koji su stvorili berlinski dadaisti i negovali umetnici pop art-a, nastavljaju da ispituju sam medij reciklirajući novinski materijal, posebno novinske modne reklame. Tražeći sopstvene odgovore na zahteve i standarde visokoestetizovane stvarnosti reklame, autorke postavljaju pitanje mogućnosti reciklaže preobilja informacija, relativizovanja vrednosnih sistema i obrazaca življenja koje reklame agresivno nameću. Lj. Zlatković Stokić i S. Lazić Dundas izbaciju element komercijalnog i od repertoara predmeta, figura, flore i faune, kreiraju nove ambijente, okruženja, stanja i raspoloženja, ne više uopštena i savršena već realna i konkretna izrasla iz individualnog i intimnog iskustva i osećajnosti.

Jelena Karišik svoj pogled zaustavlja na fragmentima ljudskog tela. Za razliku otuđenih, idealizovanih figura junaka Holivuda i nedodirljivih dizajniranih super star-ova MTV-a, tela u radovima Jelene Karišik suočavaju se sa posmatračem na liniji najdublje intime. Kože od plišanih kovitlaca, koje i skrivaju i otkrivaju ono ispod, angažuju celokupnu čulnost posmatrača i bude znatiželju. Pročišćeni crtež tragom rečnika Bridžit Rajli, vodi nas ekstatično treperavim vrtlozima, u najprisniju vezu sa sopstvenim telom i telom drugog. Ne da nam da se distanciramo, već poziva da uronimo unutra."


KONČAREVIĆ   BRANKICA diplomirala je 2000. na FLU u Beogradu. 2002-03. godine gostovala na Kunsthochschule u Berlinu. Magistrirala je na FLU u Beogradu 2005. izložbom Working girl u galeriji fakulteta. Izlagala na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Samostalno izlagala Slike u Galeriji Ilije M. Kolarca u Beogradu 2004. i Crteže u Galeriji SULUJ u Beogradu 2007. godine.


ZLATKOVIĆ STOKIĆ LjILjANA diplomirala je slikarstvo na FLU u Beogradu 1999. Na istom odseku magistrirala 2002. godine. Od 1995. izlagala je radove na brojnim grupnim izložbama: IX bijenale U svetlosti Milene, Galerija Milene Pavlović Barili, Požarevac, 2003; VI i VII bijenale akvarela Srbije, Savremena galerija, Zrenjanin, 2005, 2007; VII i VIII Međunarodni bijenale minijature, Kulturni centar Gornji Milanovac, 2003, 2005; Prošireno područje tela. Izložba grupe autora, Likovni salon Doma kulture Čačak, 2007. Magistrirala izložbom Igračke u Galeriji FLU u Beogradu, 2002. Samostalno je izlagala Crteže i kolaže u Galeriji Ilije M. Kolarca u Beogradu, 2004. godine.


LAZIĆ DUNDAS SLAVICA diplomirala je vajarstvo na FLU u Beogradu 2001. godine i trenutno je na postdiplomskim studijama na istom fakultetu. Od 1998. izlagala je radove na više grupnih izložbi u našoj zemlji i inostranstvu: Transformacija, Galerija Remont, Beograd, 2004; CENTRAL - New Art From New Europe, 2004-2006, Salcburg, Bukurešt, Zagreb, Ljubljana, Beč, Bratislava, Sofija, Srajevo; Relational Beauty, 2004, Stokholm; Telo, skulpture, Dom kulture Stdentski grad, Beograd, 2006; Dezorg, Savremena galerija, Smederevo, 2006. Imala je jednu samostalnu izložbu u Galeriji Ilije M. Kolarca u Beogradu 2004.


KARIŠIK JELENA diplomirala je slikarstvo na FLU u Beogradu 1997. i magistrirala slikarstvo na istom fakultetu 2001. Radi kao docent na Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Učestvovala je na više od trideset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Samostalno izlagala Slike i crteže u Galeriji FLU u Beogradu 2001, Slike u Galeriji Novi hram u Sarajevu 2002, Crteže i kolaže u Galeriji SULUJ u Beogradu 2006. i Crteže u Galeriji Narodne skupštine RS u Banja Luci 2007.godine.


 


Datum objavljivanja: 03.03.2009.