Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Realnost. Poredak stvari

Foaje Kulturnog centra Pančeva, Vojvode Živojina Mišića 4, Pančevo, poziv na otvaranje izložbe fotografija "Realnost. Poredak stvari", Grupa Iza ekrana 12.- 30. jun, 2017. Otvaranje izložbe 12. juna u 19h.

 



 


Osnovana 2015, grupa "Iza ekrana" ima 7 članova koji se dugi niz godina, iz profesionalnih ali i umetničkih razloga aktivno bave fotografijom. Sva ta iskustva i senzibiliteti ujedinjeni su u zajedničku produkciju izložbi, koje su  do sada održane u galeriji Štab, u Crnogorskoj ulici u Beogradu, kao i na donjem nivou u galeriji ULUS u Knez Mihailovoj.



 



Članovi grupe



Petar Jončić, novinar, filmski kritičar i teoretičar, esejista



Milica Lapčević, novinar, vizuelni umetnik



Vladimir Tasevski, FTV montažer, ETF



Gavro Dešić FTV montažer ETF



Velja Pavlović, novinar, autor emisije Nivo 23 na RTV Studio B i serije Duhovnici, kao i niza dokumentarnih programa



Igor Vlaisavljević Fič FTV montažer



Zoran Vujović Vujke FTV snimatelj, autor nekoliko dokumentarnih filmova i arhive 80-ih



 



 

Realnost. Poredak stvari



 

Živimo u vremenu hibridnih vizuelnih fenomena, aproprijacija i fragmenata koji se kombinuju u neočekivane i donekle zagonetne slike. Krećemo se između digitalnih displeja različitih veličina, savremenih futuristički opremljenih zdanja i nizova udžerica, stakla, betona, zemlje i prašine. Saobraćajnih znakova, bilborda i grafita. Kućnih ljubimaca, bundi od prirodnog i veštačkog krzna. Veštačkog i prirodnog bilja, gajenih travnjaka i deponija... i i tako dalje. Takođe, krećemo se kroz slojeve svih istorijskih, modnih, estetskih trendova u različitim oblastima.



U našem vidnom polju, kako u javnom prostoru urbaniteta koji je takođe prostor komunikacije, tržišne i socijalne, različitih društvenih grupa i dinamike gradskog života, tako i u povremenim izletima u prirodu u kojoj, ekološki zastrašeni, najlakše uočavamo poraz zdravlja i vitaliteta, susrećemo se sa prizorima koji su neprocenjivi za  moderan senzibilitet, i potragu za novim smislom, kako u fotografiji, tako i u životu koji nas okružuje.



Sve češće uviđamo da  lepota, pronađena u prirodi ili u gradu traje samo trenutak, a već je toliko puta zabeležena.



Dakle, sada već hronično nestalni pogled fotografa i dalje grozničavo hvata i beleži, održavajući visok profesionalni nivo  dobre fotografije, prizore sve većeg kontrasta, nejasno pozicioniranih, apsurdnih, neočekivanih detalja.



U svetu u kome je gravitacija labilna, upravo ti nestabilni prizori, često duhoviti, zbunjujući, slučajni -pravo su utočište i povratak smislu. Na odabranim fotografijama za ovu izložbu ništa nije logično a očekivani ili pretpostavljeni poredak stvari je uzdrman.



Grupa "Iza ekrana" čiji članovi prirodom svog rada imaju interesovanje za ovakve motive,  ostaje verna daljem ispitivanju samog medija fotografije, dok su  odabrane fotografije prilozi za novo razumevanje realnosti oko nas-one koja više ne stimuliše samo na reprodukciju vidljivog, već i na tumačenje kodova koji se nude oku pažljivog posmatrača.



 Grupa Iza ekrana


 





 


Datum objavljivanja: 06.06.2017.