Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Realites nouvelles - Nove realnosti

Milija Belić je pozvan da učestvuje na ovogodišnjem internacionalnom salonu savremene apstraktne umetnosti REALITES NOUVELLES (NOVE REALNOSTI), koji će se održati, pod pokroviteljstvom francuskog Ministarstva kulture, od 10. do 17. aprila u Parizu.

 


Salon već šezdesetpetu godinu za redom, nastavljajući  tradiciju i promovišući ideje Delaunaya, Van Doesburga, Eggelinga, Lissitzkog, Kandinskog, Maljeviča, Mondriana, okuplja više od 400 umetnika iz celog sveta - slikara, vajara, grafičara, crtača i fotografa. Milija Belić će se, dosledan višegodišnjem angažmanu u domenu geometrijske apstrakcije, koja je, pored lirske apstrakcije, apstraktnog ekspresionizma, gestualne i konkretne umetnosti, jedna od najprisutnijih na salonu, predstaviti skulpturom "Quadrillium", realizovanom u čeliku početkom ove godine. Aktuelnost geometrijske apstrakcije potvrđuju ovog proleća još dve značajne izložbe u Parizu, retrospektive posvećene Pitu Mondrianu i François Morellet-u, koje se trenutno održavaju u Centru Georges Pompidou.


: http://www.realitesnouvelles.org/exposants/tous.php?id=703&artiste=belic-milija


U isto vreme, u okviru kolektivne izložbe PARCOURS D’ARTISTES (PUT UMETNIKA) u opštini Gentilly (Žantiji) na obodu Pariza, na kojoj će učestvovati tridesetak umetnika različitih nacionalnosti, od 1. do 10. aprila 2011. godine, Milija Belić će se predstaviti najnovijim slikama i skulpturama.


: http://www.ville-gentilly.fr/actualites/vie-locale/parcours-dartistes)


 Na kraju, 20. i 21. aprila 2011. godine Milija Belić će biti zastupljen na aukcijskoj izložbi savremene i moderne umetnosti u Prizu, u organizaciji aukcijske kuće Giraudeau (Žirodo) i ekspertske kuće Stal.


(Videti, posle 11. aprila: http://www.stal-expert.com


Milija Belić, slikar, vajar, teoretičar umetnosti, diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1978. Doktorirao je umetnost i nauke o umetnosti na Sorboni 1994. godine. Izlagao je na većem broju samostalnih i zajedničkih izložbi. Radovi mu se nalaze u brojnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Autor je više knjiga, najviše iz domena teorije umetnosti (“Meta Art”, SKC, Beograd, 1997; “Nebeske priče”, Biblioteka grada Beograda, 2000; “Apologie du rythme”, L'Harmattan, Pariz, 2002; “Omcikous”, L'Age d'Homme, Lozana, 2004; “Slika i svet”, SKC, Beograd, 2004; “Fotografije 1964-1978”, Narodna knjiga-Alfa, Beograd, 2008), koje se mogu pronaći u najvažnijim svetskim bibliotekama (Kongresna biblioteka Washington, Univerzitet Harvard, Univerzitet Camridge, Univerzitet Yale, Universitet Berkeley, Univerzitet Los Angeles, Univerzitet Paris, Univerzitet Geneve, Univerzitet Ottawa, Univerzitet Varšava, Univerzitet Alžir, Univerzitet Tunis, Muzej zapadne umetnosti Tokio, Nacionalna biblioteka Francuske, Nacionalna biblioteka Nemačke, Nacionalna biblioteka Švajcarske, Nacionalna biblioteka Češke itd.). Član je AICA-e, Međunarodnog udruženja likovnih kritičara. Figurira u LE DELARGE, Rečniku moderne i savremene likovne umetnosti.


(Videti: http://www.ledelarge.fr/print.php?IDFiche=659)


 


 


Datum objavljivanja: 04.04.2011.