Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

REALITES NOUVELLES

REALITES NOUVELLES - hors les murs, Paviljon "Cvijeta Zuzorić", Mali Kalemegdan 1, Beograd, od 8. do 25. maja 2013. Otvaranje izložbe u sredu 8. maja 2013. u 19 časova.


 


Salon RÉALITÉS NOUVELLES (“Nove realnosti”) jedan je od najznačajnijih pariskih salona internacionalnog karaktera. Osnovan je 1946. godine i od početka je bio specijalizovan za apstraktnu umetnost (geometrijska apstrakcija, konstruktivizam, apstraktni ekspresionizam, enformel, gestualna umetnost, lirska apstrakcija), a zamišljen je da nastavi tradiciju i promoviše ideje umetnika kao što su Delaunay, Van Doesburg, Eggeling, Lissitzky, Kandinsky, Malevitch, Mondrian. Nastavljajući angažman dve prethodne grupe, CERCLE ET CARRE iz 1930. i ABSTRACTION-CREATION, koja je delovala između 1931. i 1936. godine, grupa RÉALITÉS NOUVELLES se posle rata konstituisala u asocijaciju koja se, sve do danas, manifestuje jedanput godišnje u vidu Salona, okupljajući oko 400 umetnika iz celog sveta u domenu crteža, grafike, slikarstva, vajarstva i fotografije. Salon Réalités Nouvelles potvrđuje i danas permanentnu aktuelnost Apstraktne umetnosti kao najkarakterističnije i svakako najoriginalnije komponente umetnosti dvadesetog, a takođe i početka ovog dvadesetprvog veka.


Već od druge polovine pedesetih na Salonu počinju da izlažu i umetnici iz Srbije : Petar Omčikus, Bata Mihailović, zatim Kosa Bokšan, Ljubinka Jovanović, Radivoje Knežević Knez, Momčilo Milovanović, Milija Belić, itd. Na izložbi u Paviljonu « Cvijeta Zuzorić » biće predstavljen izbor od 64 savremena umetnika. Izložba je realizovana u saradnji sa Francuskim Institutom u Srbiji. Komesari izložbe su Olivier Di Pizio i Milija Belić.


 



Datum objavljivanja: 01.05.2013.