Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Real Presence

Umetnička radionica REAL PRESENCE 8 biće otvorena 15. avgusta učešćem oko 150 inostranih i domaćih mladih umetnika, koji će tokom narednih deset dana realizovati radove u brojnim izložbenim prostorima i na javnim lokacijama Beograda.

 


Ovaj workshop je izuzetno aktivnog i dinamičnog karaktera i sačinjen je od permanentnih tekućih programa: svakodnevnih umetničkih prezentacija, performansa i intervencija na različitim lokacijama i u datim izložbenim prostorima. Autori projekta su Biljana Tomić i Dobrila Denegri. 


REAL PRESENCE je prvi put realizovan u Beogradu 2001. godine sa intencijom da podstakne otvorene i slobodne forme komunikacije i eksperimentalne, multimedijalne i interdisciplinarne aspekte umetničke saradnje među mladim generacijama. Tokom sedam godina održavanja ova manifestacija je okupila oko 1500 mladih umetnika i studenata umetnika poput Marine Abramović, Jannisa Kounellisa, Michelangela Pistoletta, Luciana Fabra, Heima Zoberniga, Katharine Sieverding, Tobiasa Rehbergera, Erwina Wurma, Viktorije Vesne i mnogih drughih, koji su svojim "stvarnim prisustvom" u Beogradu i svojim radovima, intervencijama i energijom obeležili procese otvaranja nase kulturne sredine. Ovaj projekat je inicirao i formirao specifičan model umetničkog workshop-a koji se razvio i u drugim sredinama, i što je posebno važno naglasiti, bio je uključen kao prateća manifestacija, u oficijelni program 51. Bijenala u Veneciji 2005. i 10. Bijenala u Istanbulu 2007. 


Ovogodišnje izdanje će se odrzati u Beogradu i u jednom od najrenomiranijih italijanskih muzeja savremene umetnosti  Castello di Rivoli i biće povezano sa Internacionalnim Bijenalom Manifesta 7 koje se takođe održava u Italiji tokom leta. 


REAL PRESENCE je nastao sa idejom da funkcionise kao "most" koji se može izdići iznad fragmenata prošlog vremena i otvoriti nove kanale koji će omogućiti slobodniji i dinamičniji protok ideja, stavova i projekata za budućnost. Tokom vremena ovaj "most" se transformisao u impozantnu i mobilnu konstrukciju i komunikacionu mreže koja se konstantno proširuje. U tom smislu, osmo izdanje workshopa REAL PRESENCE potencira mobilnost i povezivanje sa drugim sredinama kroz učesce od oko 150 mladih umetnika i studenata iz Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Francuske, Grčke, Italije, Indije, Južne Afrike, Makedonije, Nemačke, Srbije, Singapura, Slovenije, Slovačke, Sjedinjenih Država, Švajcarske, Švedske i Velike Britanije.


Od 15. do 31. avgusta će u Beogradu umetnici svakodnevno predstaviti svoje radove, realizovati performanse, akcije i intervencije potencirajuci izražavanje novih i svežih stavova koji se formiraju kroz procese povezivanja različitih medija, kulturoloških interakcija i kreativne komunikacije. 


Umetničke prezentacije održavaće se svakoga dana od 16h do 19h u Magacinu u Kraljevica Marka 4, u Kući Legata, Vojnom Muzeju - Kazamatima na Kalemegdanu, u Galeriji Remont i SKC-u, kao i na drugim javnim lokacijama na kojima se održava workshop će biti otvaranja završnih izložbi 28. i 29. avgusta a tokom dana će biti realizovani brojni performansi, akcije i kolektivni događaji.


Portfolio Remont 


Datum objavljivanja: 12.08.2008.