Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

real life presence

Künstlerhaus Graz (Kinstlerhaus Grac) i Muzej savremene umetnosti Vojvodine organizuju izložbu „real life presence_aktuelna umetnička scena Srbije”. Izložba će biti otvorena 20. avgusta u Gracu.


 


Na izložbi će se predstaviti umetnici: Milan Blanuša, Slavko Bogdanović, Goran Despotovski , Nikola Džafo, Nenad Glišić, Jelena Jureša, LED ART – ART KLINIKA, Dragan Matić, Dragan Ilić, Balint Szombathy, Zoran Todorović, Selman Trtovac, Ivana Rakidžić, Živko Grozdanić, Ivan Zupanc...



Kustosi:

Werner Fenz (A), Zivko Grozdanić (SRB), Mirjana Peitler (A/SRB)



Projektkoordinatori:

Danijela Halda (SRB), Evelyn Krauss (A)



Izborom  umetničkih pozicija, u Kunstlerhaus-u se predstavlja sprska umetnička scena sa radovima i imenima koja su dobrim delom publici Graca još nepoznata.U radovima se posebno ističe jedan, za sve umetnike zajednički fokus na društvenoj i političkoj stvarnosti, koji je izražen beskompromisnim jezikom i estetikom izloženih slika, objekata i instalacija.



Kroz intenzivnu saradnju  sa Muzejom  savremene umetnost Vojvodine - MSUV u Novom Sadu, omogućen nam je uvid u umetnost koja je nastala i nastaje u realnom trenutku sadašnjice. Ova umetnost je “obeležena” događajima i temama iz srpske realnosti u i posle teških 90-tih godina.  Možda su  tek danas, sa vremenske distance od desetak godina,  moguće smirenije i konciznije  refleksije na te događaje.



Ova izložba ni u kom slučaju nema za cilj da da jedan sveopšti odgovor na događanja u prošlosti, kao ni na situaciju u Srbiji danas. Ona pre želi da formuliše, pozicionira i otvori pitanja, ne samo društvu o kome govori, nego i svima drugima koji su bili posmatrači,  uključujući tu i zemlju u kojoj gostuju.


 


 



Datum objavljivanja: 17.08.2009.