Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Razotkrivanje/Podvučeno sećanje

U okviru drugog Solunskog bijenala savremene umetnosti u Muzeju vizantijske kulture u Solunu 25. maja biće otvorena izložba "Razotkrivanje/Podvučeno sećanje", kojom će Kulturni centar Beograda predstaviti savremenu srpsku umetničku scenu, najavljeno je iz KCB-a.


 


"PRAXIS: Umetnost u vremenu neizvesnosti" je naziv 2. Solunskog bijenala savremene umetnosti, koji će biti zvanično otvoren u nedelju, 24. maja, a na ovogodišnjoj manifestaciji biće predstavljeni radovi 57 umetnika i umetničkih grupa sa grčke i međunarodne umetničke scene, koji su nastali posebno za ovu priliku. Na poziv organizatora Bijenala, Državnog muzeja savremene umetnosti iz Soluna, KCB se uključio u manifestaciju, a naziv izložbe, koja će biti otvorena kao deo zvaničnog paralelnog programa Bijenala, nosi u sebi izvesnu simboliku, jer će se nakon dužeg vremena 11 srpskih umetnika "razotkriti" grčkoj publici.


Umetnici različitih generacija i poetika: Mrđan Bajić, Anica Vučetić, Gabriel Glid, Marija Dragojlović, Biljana Đurđević, Zdravko Joksimović, Dušan Otašević, Vladimir Perić, Mileta Prodanović, Aleksandar Rafajlović, Vera Stefanović, predstavnici su onoga što je po izboru kustoskinje KCB-a i autorke izložbe Aleksandre Estele Bjelice Mladenović najvrednije u poslednje dve decenije na domaćoj umetničkoj sceni. Izložba "Razotkrivanje/podvučeno sećanje" je do sada već predstavljena u Francuskoj, Makedoniji, Republici Srpskoj, a na Solunskom bijenalu savremene umetnosti dobila je status specijalnog gosta.


Na otvaranju govoriće direktorka Državnog muzeja savremene umetnosti Marija Cancanoglu, predsednica Upravnog odbora Državnog muzeja savremene umetnosti Katerina Koskina, direktorka KCB-a Danica Jovović-Prodanović, predstavnica Sekretarijata za kulturu Beograda Dragana Palavestra i autorka izložbe. Postavka će biti otvorena u Muzeju vizantijske kulture u Solunu do 31. jula.


 



Datum objavljivanja: 23.05.2009.