Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Razotkrivanje / Podvučeno sećanje

U sredu 25. marta otvara se izložba "Razotkrivanje / Podvučeno sećanje" pogled na savremenu srpsku umetnost. U organizaciji Kulturnog centra Beograda, banjalučkoj publici predstavlja se 11 srpskih umetnika sa 18 radova koji su nastali u poslednje dve decenije. Izložba traje do 30. aprila.

 


Posle Muzeja moderne umetnosti u Sent Etjenu (Francuska) i Nacionalne galerije Makedonije u Skoplju, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci je treća stanica na kojoj se zaustavlja ova izložba. Tokom marta i aprila banjalučkoj publici razotkriće se umetnici različitih generacija i poetika: Mrđan Bajić (Daću ti ono što nemam i Trash, skulpture), Anica Vučetić (Uočavanje, video), Gabriel Glid (Organic Mini Bar i Šoferka, skulpture-instalacije), Marija Dragojlović (Crna pudrijera sa srebrom i Zlatna pudrijera, slike), Biljana Đurđević (Pieta (Lenjost) i Entombment, ulja na platnu), Zdravko Joksimović (O meni ili o Vama, skulptura), Dušan Otašević (Spomenik nepoznatom šetaču, instalacija), Vladimir Perić (Isečak i Paja Patak, instalacija), Mileta Prodanović (Rolling Skies III,  Rolling Skies V, Rolling Skies VI, slike), Aleksandar Rafajlović (Street of Joy, fotografija), Vera Stefanović (Portet za moju mamu / Portret za moju ćerku, video).


Prema izboru kustoskinje Aleksandre Estele Bjelice Mladenović (kustos u Likovnoj redakciji KCB) koja je za ovu postavku dobila nagradu Društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izložbu u 2008, za odabir radova bio je presudan kvalitet produkcijskog hoda koji su ovi autori prošli poslednjih 20 godina.


Oslobađajući se stega minulih vremena, bez pretenzija ka stvaranjem novog umetničkog jezika, ali sa namerom da prati kretanja na svetskoj umetničkoj sceni, savremena srpska umetnost je obeležena poduhvatima u kojima pojedinačni nastupi i reprezentativni projekti nastoje da ovu scenu ožive i pokrenu sa mrtve tačke, da je ponovo postave u evropske i svetske okvire. Različita pitanja koja otkrivaju nedoumice i (samo)uverenost u definisanju identiteta (kulturnog, društvenog, političkog, nacionalnog, ličnog ...) umetnici nastoje da objasne iskazom koji za tematsko polazište ima sećanje kao kategoriju kreativnog zamaha. Oni koriste različite umetničke medije za beleženje i skladištenje sećanja. Lični razlozi, intimne reakcije, stvarni dokumenti ljudskog prisustva prikazuju se u raznovrsnim formama – tu su porodični foto-albumi, skrivene beleške o ljudskom ponašanju ili o ličnoj promociji u datom društvenom kontekstu, duhoviti komentari o različitim procesima socijalnog ponašanja i razvoja, aluzije na društveno-politička kretanja u skorijoj prošlosti...




Nakon Banja Luke ( do 30. aprila), izložba Razotkrivanje… se zaustavlja u Solunu, gde će biti predstavljena na Drugom bijenalu savremene umetnosti 2009.


Portfolio Kulturni centar Beograda


Datum objavljivanja: 23.03.2009.