Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Razotkrivanje / Podvučeno sećanje

U organizaciji Kulturnog centra Beograda, francuskoj publici predstavlja se 11 srpskih umetnika sa 18 radova u različitim medijima.

 


Retka je prilika da domaći umetnici svoja dela izlažu u poznatim i velikim galerijama i muzejima u svetu, nasuprot čestim gostovanjima inostranih umetnika u Srbiji. Stoga naziv izložbe Razotkrivanje/podvučeno sećanje nosi u sebi i izvesnu simboliku, jer će se nakon dužeg vremena 11 srpskih umetnika "razotkriti" francuskoj publici, koja će biti u prilici da "baci" pogled na 18 dela savremene srpske umetnosti. Umetnici različitih generacija i poetika : Mrđan Bajić (Daću ti ono što nemam, Trash i 51 individualni projekat), Anica Vučetić (Uočavanje, video), Gabriel Glid (Organic Mini Bar i Šoferka, kombinovana tehnika), Marija Dragojlović (Crna pudrijera sa srebrom i Zlatna pudrijera,ulja na platnu), Biljana Đurđević (Pieta (Lenjost) i Entombment, ulja na platnu), Zdravko Joksimović (O meni ili o Vama, skulptura), Dušan Otašević (Spomenik nepoznatom šetaču, instalacija), Vladimir Perić (Isečak, instalacija), Mileta Prodanović (Rolling Skies III,  Rolling Skies V, Rolling Skies VI, slike), Aleksandar Rafajlović (Street of Joy, fotografija), Vera Stefanović (Portet za moju mamu / Portret za moju ćerku, video)predstavnici su onog najvrednijeg što je nastalo u poslednje dve decenije na domaćoj umetničkoj sceni, prema izboru kustoskinje Aleksandre Estele Bjelice Mladenović (kustos u Likovnoj redakciji KCB). Sećanje se nametnulo kao tematski okvir – umetnike na ovoj izložbi odabrala je prema kvalitetu produkcijskog hoda koji su prošli poslednjih 20 godina. Dakle, reč je o kontinuiranom kreativnom postupku.


Ideja za izložbu nastala je tokom rada sa dr Lorandom Heđijem, direktorom Muzeja moderne umetnosti i ubedjenja da medjusobno upoznavanje mora imati konstantu i da stalno treba činiti korake u susret. Pošto je to jedna od misija Kulturnog centra Beograda, naša kuća je s velikim entuzijazmom zakoračila na put saradnje, najpre izložbom "Paralelne priče"/ delima iz kolekcije francuskog Muzeja u beogradskom Muzeju 25. maj. Potom je izložba 48. oktobarskog salona "Mikronarativi" organizovana prvo u Beogradu, a zatim i u Sent Etjenu.


Muzej moderne umetnosti u Sent Etjenu prva je od nekoliko stanica na kojima će se zaustaviti ova izložba, koju će posle 25. januara iduće godine. videti publika u Nacionalnoj galeriji u Skoplju, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci, kao i u Solunu, gde će Srbija biti počasni gost Bijenala 2009.


Ubedjeni smo da će se posredstvom ovakvih dogadjaja, ali i neposrednim kontaktima umetnika, kustosa, istoričara umetnosti.... srpska umetnička scena još više približiti publici u drugim sredinama, i da će se, u skorijoj budućnosti, širom otvoriti vrata novim izložbama i većim razotkrivanjima.




Do 25. januara 2009, kada se završava i izložba srpskih umetnika, u Muzeju moderne umetnosti u Sent Etjenu je i premijerno muzejsko predstavljanje istaknutog britanskog i svetski poznatog skulptora Antonija Gormlija (Anthony Gormley). Izožbu "Izmedju mene i tebe" (Between You&Me) čine tri monumentalne i veličanstvene instalacije kojima umetnik razmatra telo kao prostor sećanja i preobražavanja.


Drugi značajan prostor u Muzeju zauzima medijski raznovrsno delo čuvenog francuskog umetnika Žan-Mišela Alberole (Jean-Michel Alberola), koji u svojim gotovim i velikom broju radova urađenih in situ koristi fotografije, razglednice, nađene predmete, filmove i tekstove. Njegovi radovi u Muzeju mogu se istovremeno dešifrovati i kao srednjovekovne freske, parole/transparenti i grafiti.


Istoga dana kada je otvaranje izložbe "Razotkrivanje", 15. novembra, otvara se i jubilarno, deseto izdanje Bijenala dizajna u gradu koji nastoji da postane barem evropska prestonica dizajna. Tim povodom, Muzej je pozvao švajcarskog umetnika Džona Armledera da napravi izbor svojih radova iz dizajn-kolekcije Muzeja, koja sada broji 1200 predmeta.


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 14.11.2008.