Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Razgovor sa Selmanom Trtovcem

Razgovor sa umetnikom Selmanom Trtovcem, četvrtak, 12.oktobra, 2017. u 18 časova, Salon Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14).

 







Razgovor sa umetnikom Selmanom Trtovcem, povodom izložbe U istom prostoru. Razgovor vodi Una Popović, kustos izložbe.



Izložba U istom prostoru predstavlja radove dvojice umetnika, Selmana Trtovca i Vladimira Freliha, koji na prvi pogled nemaju značajnije poveznice. Dva autora koriste se različitim umetničkim pristupcima i različitim umetničkim jezicima. Ovom izložbom, Salon Muzeja svremene umetnosti postaje mesto specifičnog rituala, susreta i ostvarenja jedinstvenog ritma, postaje prostor događaja gde se specifične razlike, ali i sličnosti u radu dvojice umetnika, susreću i sustižu.



Selman Trtovac se pre svega izražava u mediju crteža, pri čemu crtež teži da definiše kao primarnu energiju za sva kasnija umetnička ostvarenja. Njegova izjava da „traga za istinom u umetnosti“ definiše njegovu praksu kao sklonu eksperimentu, odnosno stalno u preispitivanju odakle dolazi misao za realizaciju, kao i da li je moguće da na ne-ekspilicitan sadržaj crteža gledamo kao na autohtoni mehanizam. Serija crteža i fotografija pod nazivom „Posledice – magnetna stimulacija mozga“ (2016/2017) nastali su pri ekperimentu stimulacije mozga na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu. U neurološkoj laboratoriji VMA, uz veliku pomoć prof. dr Tihomira Ilića i njegovog tima, Trtovac se podvrgao neinvazivnoj magnetnoj stimulaciji mozga koja se koristi u lečenju demencije, ali isto tako se primenjuje nad pilotima u američkoj vojsci kao deo treninga za brže reflekse i reakcije. Ovim postupkom Trtovac je težio da osposobi mentalni proces u pravcu energizovanog delovanja i da posledicu crteža preispita u odnosu na nameru.



Selman Trtovac, rođen je u Zadru. Studirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Na Akademiji umetnosti u Dizeldorfu studirao je u klasi profesora Klausa Rinkea. Od 2003. godine je član Internacionalnog umetničkog gremijuma. Doktorirao je na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Aktivan je na umetničkoj sceni. Inicijator je i suosnivač Slobodne umetničke zadruge Treći Beograd i Heterotopije Perpetuum Mobile. Njegovi se radovi nalaze u više javnih i privatnih zbirki i fondacija savremene umetnosti (Stadt Düsseldorf, MSUV Novi Sad, H2 Museum Augsburg, Savremena galerija Zrenjanin itd.). Živi i radi u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 12.10.2017.