Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Razgovor sa Jovanom Stokić u Remontu

Galerija Remont organizuje razgovor sa istoričarkom umetnosti i kustoskinjom Jovanom Stokić, u sredu, 20. avgusta u 18. časova.

 


Povod razgovora sa poznatom istoričarkom umetnosti, kritičarkom i kustoskijnom Jovanom Stokić biće izložbe koje je kurirala u Centru Montehermoso, Vitoria u Španiji i Alba Art Show u Albi, Italija. U okviru ciklusa Passwords, New Representations on Femininity koju je pokrenuo jedan od najznačajnijih španskih kustosa i direktor centra zasavremenu umetnost Montehermoso u Vitoriji, Ksavijer Arakistain, Jovana Stokić je predstavila selekciju video radova umetnica iz Srbije i Crne Gore, pod nazivom "Best Regards form the Blind Spot". Okupljajući osam autorki iz regiona koji svakako ne pripada centrima sveta umetnosti, ova izložba je, kako ističe Stokićeva, imala za cilj da pokaže kako se formacije ženskog viđenja sveta mogu odnositi na univerzalne probleme. Nakon ove izložbe Jovana Stokić je za prvu godišnju izložbu u italijanskom gradiću Albi prezentovala internacionalnu grupu od devet umetnika koji su kroz performanse i video radove tretirali pitanja statusa umetničke produkcije i odnosa prema umetnosti u društvu uopšte.


Razgovor vodi istoričar umetnosti Miroslav Karić


Istoričarka umetnosti i kritičarka Jovana Stokić, trenutno živi i radi u Njujorku, gde priprema doktorsku disertaciju "The Body Beautiful: Feminine Self-Representations, 1970-2000", analizirajući opus umetnice Marine Abramović, sa posebnim akcentom na pojmu/ideji samoreprezentacije i lepote. Studije istorije umetnosti završava u Beoradu, a magistarske na odeljenju za istoriju umetnosti na Kalifornijskom univerzitetu. Poslednjih nekoliko godina se bavi likovnom kritikom, a kurirala je tematske izložbe u Americi, Srbiji i Španiji. Prva izložba koju je organizovala bila je "Beauty Matters"- grupna izložba radova umetnica koje reprezentuju žensku figuru: Marina Abramović, Louise Bourgeois, Lee Bul, Sophie Calle, Nikki S. Lee, Cindy Sherman, Kiki Smith, Sam Taylor-Wood, i druge. Njena izlozba "New York as an Open Market: Individual in Global Spectacle", koju je beogradska publika pre dve godine imala priliku da pogleda u galerijama Remont i Ozon, uključivala je video radove umetnica poput Jenny Perlin, Aida Ruilova, Chloe Piene, i Mike Rottenberg. Poslednje izložbe na kojima je bila angažovana su "Best Regards form the Blind Spot," (Centar Montehermoso, Vitoria, Spanija) i prvi Alba Art Show u Albi, Italija. Jovana je bila saradnik u New Museum of Contemporary  Art, Njujork (2007/2008), a njen rad obuhvata i kustoski angažman u Kimmel Center Galleries, New York University. Jovana Stokić je, inače, novinarka/saradnica nekoliko domaćih dnevnih listova, mesečnika i specijalizovanih magazina kao što su Remont art magazin, Yellow cab, Prestup, Danas...


Portfolio Remont


Datum objavljivanja: 18.08.2008.