Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Razgovor sa Grupom Spomenik

AICA – Međunarodno udruženje likovnih kritičara – Sekcija Srbije poziva na razgovor sa Grupom Spomenik, prvim laureatom nagrade ustanovljene na 49. Oktobarskom salonu u Beogradu.

 


Učesnici razgovora: Damir Arsenijević, Darinka Pop-Mitić, Svebor Midžić, Branimir Stojanović, Milica Tomić i Branislav Dimitrijević. Moderator: Zoran Erić


Nagrada AICA-Srbija dodeljuje se na Oktobarskom salonu domaćim umetnicima za rad koji kritički preispituje kontekste produkcije i predstavljanja savremene umetnosti. 


Žiri u sastavu: Irina Subotić, Ješa Denegri i Branislav Dimitrijević doneo je odluku da se na ovogodišnjem Oktobarskom salonu nagrada dodeli Grupi Spomenik za projekat "Matemi reasocijacije". U obrazloženju žirija ističe se da projekat "na promišljen i angažovan način bavi politikama sećanja, i ozbiljno doprinosi otvaranju i formulisanju javne debate u cilju političkog, etičkog i umetničkog suočavanja sa traumama nedavne prošlosti i pitanjima društvene odgovornosti." 


Grupa Spomenik


Damir Arsenijević, teoretičar kulture, Darinka Pop-Mitić, umetnica, Svebor Midžić, teoretičar kulture, Branimir Stojanović, teoretičar psihoanalize, Milica Tomić, umetnica 


Glavna tema rada Grupe Spomenik je politika sećanja.


Osnovni radni aksiomi Grupe Spomenik jesu: razgovor = spomenik;


- nema sećanja bez politike.


Osnovni radni aksiom razgovor = spomenik Grupa Spomenik realizuje razvijanjem strategije produkcije autonomnog diskusionog prostora u kome je moguć razgovor o ideologiji i politici ratova devedesetih u bivšoj Jugoslaviji.


Do ovih aksioma Grupa Spomenik je došla četvorogodišnjim radom u saradnji sa širom intelektualnom zajednicom Beograda i serijom diskusija koje su polemički i kritički preispitivale niz neuspešnih konkursa za spomenik posvećen ratovima devedesetih u bivšoj Jugoslaviji koje je Skupština grada Beograda raspisala između 2002. i 2006. godine.


Godine 2006. Grupa Spomenik donosi odluku da svoju delatnost, izraženu u seriji umetničkih radova, performansa i razgovora, proglasi Javnim spomenikom posvećenim ratovima devedesetih na tlu bivše Jugoslavije.


 


Datum objavljivanja: 23.10.2008.