Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Razgovor povodom saradnji i kolektivnih performansa Sanje Latinović

Razgovor povodom saradnji i kolektivnih performansa Sanje Latinović Salon MSUB, 5. septembar, ponedeljak u 18h. U razgovoru učestvuju: Nadežda Kirćanski, umetnica
Nela Tonković, kustoskinja Selman Trtovac, umetnik Moderator razgovora: Una Popović, kustoskinja izložbe

 


Samostalna izložba Sanje Latinović “Prepreka ili prag” u Salonu MSUB po kustoskoj koncepciji osmišljena je kao omanja revizija dosadašnje umetničine prakse. Na ovaj način prvi put objedinjeno i  sistematizovano sagledavaju se njene različite izvedbe, od samostalnih do kolektivnih performansa, kao misli o prirodi, izrazu i temama performans akcija.





Sanja Latinović osim solo performansa koji u vidu dokumentacije dominira na izložbi ujedno aktivno inicira, osmišljava saradnje pa i rado učestvuje u kolektivnim projektima promišljajući telesno i mentalno sinhrono unutar duha zajedništva. Na nivou teme često pri saradnjama želi da uputi i istakne neka generacijski bitna pitanja.



Latinovićeva je bila članica kolektiva Treći Beograd u periodu između 2009- 2014. godine a 2019. inicirala je formiranje grupe 04, koju čini generacija diplomiranih vajara Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu (klasa 2004), kojoj je umetnica i sama pripadala. Njihovo polje interesovanja je bazirano na poziciji umetnika u društvu.



Navedeni sagovornici će svako iz  svog domena pomenuti i ukazati na saradnje sa umetnicom, kako sagledavaju ovaj pristup u odnosu na njene druge radove, na koji način se pri tome teži međusobnom dopunjavanju unutar praksi kao i kako definišu prirodu samih kolektivnih performansa.



Za ovu priliku kao i nakon toga narednih 7 dana u galeriji, do 11. septembra izvesne video zapise samostalnih performansa zamenićemo drugim radovima Latinovićeve, a u kontekstu kolektivnog. Biće prikazani performansi “Gloves/ Rukavice” (2018), “That was it” (Portreti umetnika, 2018), “Helianthus annuus” (2019)



Izložbu je produžena do 25. septembra 2022. godine.



Više o umetnici na: www.sanjalatinovic.com


 


Datum objavljivanja: 01.09.2022.