Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Razdaljine Jovanke Stanojević

Samostalna magistarska izložba Jovanke Stanojević. Naziv izložbe: "Razdaljina - portretske slike Jovanke Stanojević" Otvaranje je u petak, 23. januara u 20 časova.Radovi se mogu pogledati do 5. februara.

 


"Opstanak portreta nije bio moguć bez nadgradnje egzistencijalizma u zapadnom svetu od Bacona, Freuda ka hiperrealistima i svima koji se služe naturalističkim detaljima lica, jednako u slikasrtvu, primerima skulpture (Duane Hanson) i svakako, fotografje.

Bez medijuma fotografije, ali fotografije u savremenoj umetnosti ne bi moglo da dođe i do obnove portreta u medijumu slikanja.

Vreme je preobilja informacija i fotografisano lice i figura, taj obnovljeni naturalizam je prerastao kao nastavak ranijih neumetničkih sredstava u predstavljanju umetničkog čina (performans, koji podrazumeva realno prisustvo i sl.)

Slike Jovanke Stanojevic bi zato bile namenski svesne okolne umetničke tradicije post-avangardi, spuštajući se ne u naturalizam tipa sredine 19. veka ili osnove u prenošenju izgleda ljudskog lica u renesansi, već ka jednom efektu dejstva psihosocijalnih uslova našeg vremena. Veliki portret ili možda i manjih dimenzija je pokušaj pronicanja u medijsko, opterećeno i izloženo, veštačko ili kreirano stanje identiteta ljudske vrste u svim oblicima fotografskog davanja slike o sebi. Slikarski tretman po takvom zaustavljenom foto snimku je zapravo traganje za mikromogućnostima valerskih odnosa s jedne, i ispovedanja opasnosti lica koje je stecište traume, mogućeg nasilja, pređenog iskustva ili puke maske za javnost. Portreti su zato neimenovani u svojim naslovima".


Izložba će biti otvorena do 05. februara 2009. godine




Radno vreme Galerije '73: 10 do 20 časova

          subotom od: 10 do 15 časova


Ulaz je besplatan


Portfolio Jovanka Stanojević


 


Datum objavljivanja: 23.01.2009.