Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ratno slikarstvo 1912 -1918

Otvaranje izlozbe "Rat, zemlja, čovek" – ratno slikarstvo 1912-1918, koju Narodni muzej u Smederevskoj Palanci organizuje u saradnji sa Vojnim muzejom iz Beograda. Izložba će biti otvorena 3.oktobra 2008. godine u 19h u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci (Trg heroja 5).

 


Izložba "Rat, zemlja, čovek"- ratno slikarstvo 1912-1918. godine, predstaviće široj javnosti slike, skulpture, crteže i dokumentarni materijal iz fondova Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i Vojnog muzeja u Beogradu.




Izložba je koncipirana kao vezuelni okvir unutar koga su čitljivi društveno-politički i istorijski fenomeni karakteristični za period balkanskih i Prvog svetskog rata, kao što je ideja nacionalizma i ideja jugoslovenstva. Tekst pratećeg kataloga podrobno objašnjava genezu pomenutih fenomena od početka HH veka do kraja Prvog svetskog rata, kao i mesto i zadatke umetnosti i umetnika u pomenutom kontekstu, sa naročitim naglaskom na  zanimanje "ratni slikar" i zakonsku regulativu koja prati ovu specifičnu pojavu. Tri dominantne tematske pozicije, oličene u pojmovima rat, zemlja i čovek, biće predstavljene kroz radove umetnika koji su istovremeno i protagonisti srpske Moderne s početka HH veka, i aktivisti nacionalističke ideologije u službi države. Milan Milovanović, Paško Vučetić, Vasa Eškićević, Mališa Glišić, Nikola Mihajlović, Vladimir Becić, Dragomir Glišić, Miodrag Petrović, Mihajlo Milovanović, Miloš Golubović, Vasa Pomorišac, neki su od umetnika čiji radovi čine okosnicu izložbe. Oni slikaju ratne scene, dokumente i svedočanstva velikih pobeda i poraza, ali i svakodnevni život ratnika, anonimnog heroja; slike zemlje koja nosi tragove rata, ali i one strane, u kojoj borave prinudno, u izgnanstvu; predstave čoveka kao složenog simboličkog čvora u kome se stiču suštinska egzistencijalna pitanja odnosa prema prošlosti i budućnosti – kako svakog pojedinca ponaosob, tako i celog naciona.




Izložba će biti otvorena 3. oktobra u 19 časova u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci (Trg heroja 5). Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo za rad i socijalna pitanja i Ministarstvo kulture Republike Srbije.


Datum objavljivanja: 26.09.2008.