Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ratnici Sjena

U ponedeljak, 7. jula otvorena je u galeriji Feniks izložba fotografija pod nazivom Glineni ratnici. Autor izložbe, koja se može pogledati do 1. avgusta, je profesor Nikola Radošević.

 


Ratnici Sjena ili Glineni ratnici je kolekcija od preko 7.000 skulptura vojnika i konja napravljenih od gline, nađena u grobnici prvog kineskog cara, Ćin  ‘huanga. 


Sve skulpture su u prirodnoj veličini. Kolekcija skulptura se nalazila u grobnici i bila zakopana zajedno sa prvim kineskim carem Ćin ‘ huangom, koji je ujedinio Kinu 221. g. p.n.e. Ratnici Sjena su otkriveni u martu 1974. Iskopavanja su započela ubrzo nakon otkrića. Glinena vojska se nalazi na 33 km od grada Sjen, u provinciji Šansi u Kini. 


Ratnici Sjena su nađeni oko 1, 5 km istočno od Ćin  ‘huanga, i na 3 nivoa. Prvo su iskopane skulpture, koje su se nalazile na dubini 4 do 8 metara, a muzej pod imenom Muzej prvog cara dinastije Ćin postavljen je na ruševinama i otvoren za javnost 1979. Ceo muzej je kompletiran 1994. 


U vreme kad je car Ćin  ‘huang umro i bio sahranjen, skulpture su pokopane zajedno s njim jer se verovalo da će tako i nakon smrti car imati vojsku kojom da zapoveda. Skulpture gledaju ka istoku i nalaze se u borbenoj formaciji. Svaka od skulptura je jedinstvena, tako da ne postoje dve identične. Skulpture su naoružane lukovima i strelama, kopljima, mačevima i dr. Naoružanje je u vreme otkrića bilo još uvek veoma oštro. 


Godine 1980. su otkrivene dve obojene bronzane kočije 20 metara zapadno od carevog groba. Svaka se sastojala od 3.000 raznih delova i vukla su je četiri konja. 


Godine 1987. UNESKO ih je proglasio svetskom baštinom.


 


 


Datum objavljivanja: 14.07.2008.