Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Rat sjećanja

"Rat sjećanja" Izložba fotografija o kulturi sećanja u BiH u Galeriji Podroom KCB-a, traje do 2. februara 2017. godine. Realizacija izložbe: Centar za nenasilnu akciju (Sarajevo – Beograd).


 


Verujući da u našem sećanju sigurno postoji mesto za pomirenje, te da proces trajnog mira zavisi u mnogome od kulture sećanja, Centar za nenasilnu akciju (Sarajevo – Beograd) je realizovao niz izložbi fotografija pod nazivom ''Rat sjećanja''.



Nakon Sarajeva, Mostara, Banja Luke i Bihaća,  izložba gostuje i u Beogradu u Galeriji „Podroom“. 

 

Izložba koju prati i publikacija deo je projekta „Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991.)“ a nastala je s ciljem istraživanja, dokumentovanja i analiziranja politike memorijalizacije i kulture sećanja u Bosni i Hercegovini sa sve tri zaraćene strane, u duhu je ukupne misije Centra za nenasilnu akciju, koja podrazumeva promociju kulture mira i nenasilja. Projekat je nastao iz osećaja obaveze da se reaguje i ukaže na probleme i opasnosti koji proizlaze iz aktuelne kulture sećanja uz nameru da se doprinese stvaranju klime za konstruktivan javni dijalog.



Trogodišnji proces rada na dokumentovanju spomenika nastalih u poslednjih 25 godina ima za cilj da podstakne preispitivanje uticaja kolektivnog sećanja na proces izgradnje mira.



Na izložbi će biti predstavljeno 51 fotografija,  autora Nenada Vukosavljevića i Nedžada Horozovića, fotografa, mirovnih aktivista i članova istraživačkog tima CNA.



Sažetak monografije ''Rat sjećanja'' možete pronaći na http://nenasilje.org/publikacije/pdf/Rat_sjecanja.pdf



Istraživanje i fotografije su dostupni na stanici: kulturasjecanja.org


 



Datum objavljivanja: 26.01.2017.