Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Raspored stvarnosti

U prostoru Galerije ULUS od 7. do 19. avgusta održava se izložba Saše Stojanovića pod nazivom Raspored stvarnosti. Izložbu je otvorio Božidar Mandić, a postavka obuhvata radove nastale u periodu od 1996-2008. godine.


 


Zbog činjenice konačnog poraza lepog i ljudskog, dečije nevinosti i umetničke čednosti, koju sam autor otvoreno sagledava, ovog puta, na retrospektivni način kroz vlastiti izložbeni pogled unazad, stvara se potreba za drugim ''rasporedom stvarnosti'', gde delo predstavlja alternativu trendovima koji karakterišu sociološku atrofiranost.


Saša Stojanović (1968). Diplomirao slikarstvo. Član je ULUS-a. Živi i radi u Beogradu. Samostalno i grupno izlagao mnogo puta u zemlji i inostranstvu. Promoter individualne kulture. Insistira na likovnom izrazu koji afirmiše zapostavljene vrednosti – ljubav, radost i narativnu toplinu. Svoju poetiku zasniva na povratku čistoti početka. Njegovi radovi predstavljaju estetski predlog za suštinskim opredeljenjem između duhovnog i materijalnog, predlog za afirmacijom ljudske komunikacije, kao i za umetnošću bez alata, koja nastaje iz tela, osećanja, mišljenja i volje.


Autor je nekoliko plakata za UN, plakata i omota albuma ''Sva sreća general voli decu'' grupe Obojeni program. Ilustrovao je knjigu Ljubivoja Ršumovića ''Tri čvora na trepavici''.


Važan segment u njegovom stvaralaštvu čine performansi izvedeni u zemlji i inostranstvu. Neki od performansa emitovani su u emisiji VIN na TV B92, dok se dokumentacija o performansima nalazi u arhivi Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 08.08.2008.