Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Raskršće

Raskršće je festival koji spaja različite vidove umetnosti i umetničkog izražavanja: vizuelne umetosti, dokumentarni film, fotografiju, kratku priču, parkour i multimediju. Koncipiran je kroz umetničke radionice, muzički program i razne druge performanse. Festival u Valjevu traje do 19 jula.

 


RADIONICA VIZUELNIH UMETNOSTI

Radionicu  vodi umetnik Ilija Šoškić. Njegova dva asistenta su umetnici Đorđe Stanojević i Selman Trtovac.

Osnovna mehanika radionice vizuelnih umetnosti:

1. Lociranje postojećeg problema i njegovo definisanje

2. Razgovor o umetničkoj strategiji u uslovima koji su definisani

3. Stvaranje radova koji su plod umetničkih strategija koje su predhodno definisane

4. Izlaganje radova u Valjevu


Pored radionice, u okviru "VIZUELNIH UMETNOSTI",  prvog dana festivala biće otvorena i izložba koja će predstaviti mlade stvaraoce iz Atine, Beograda  i Valjeva.


Cilj izložbe je da se prezentuju najrazličitiji pristupi vizuelnom stvaralaštvu u opsegu od klasičnog slikarskog medija, različitih pristupa crtežu do novomedijske produkcije u vidu instalacija i video-radova. Namera je da se poboljša uvid lokalne zajednice u savremena umetnička kretanja i da se poboljša komunikacija između mladih umetnika iz zemlje i inostranstva. Izložba će se održati u nekoliko gradskih zatvorenih i otvorenih prostora. Izlagači ce biti mladi umetnici sa Atinske i Beogradske akademije, kao i mladi stvaraoci iz Valjeva.

Grupa mladih umetnika će inicirati nekoliko javnih aktivnosti u oblasti vizuelnih umetnosti koje bi sve bile usmerene na ostvarivanje pomenutih ciljeva projekta: Atina: Lefteris Kiou, Christin Gousia, Alice Pappas, Maria Karathanou i Natalija Romanović ;  Beograd: Jasmina Damnjanović, Milan Antić i Nikola Grozdanović ;  Valjevo:  Tamara Pantić, Vlada Pantelić, Nikola Romanović, Željko Vitorović i Ana Stanković


RADIONICA DOKUMENTARNOG FILMA

Radionicu vode profesor Dragan Erčić i reditelj Nedeljko Jevtić.

U okviru ove radionice polaznici će biti upoznati sa istorijatom , žanrovima, etikom, estetikom kao i specifičnostima snimanja dokumentarnog filma. Učesnici , tj. polaznici bi trebalo da budu mladi od petnaest do trideset godina koji se bave filmom kao hobijem, ali i profesionalci sa svršenim akademijama ili studijama u toku.

Planirano je da predavanja traju tri dana (16, 17 i 18. jula ) .

Prvi čas je namenjen teorijskom delu, u okviru teme koja se taj dan po programu izučava, a drugi je namenjen gledanju i analizi primera iz te tematske grupe, gde se polaznici uključuju u otvorenu diskusiju. (zapažanja, tumačenja itd.)


RADIONICA FOTOGRAFIJE

Radionicu vode Milinko MIlićević i Milan Aleksić

Praktični deo radionice podrazumeva rad (fotografisanje) na temu „Portret Valjeva“, gde će svako od učesnika, snimati portrete Valjevaca i Valjevki u gradu. Opet, sve sa idejom da svi mi na svoj način doživljavamo grad i ljude u njemu, tako će i svi učesnici radionice, iz svoje lične perspektive, na način na koji oni doživljavaju ljude u gradu Valjevu fotografisati njegove stanovnike. Takav pristup za rezultat će imati jednu punu, sa dosta različitih strana i iz dosta različitih pogleda, najobjektivniju i možda najtačniju sliku Valjeva doživljenu i posmatranu kroz njegove stanovnike. Svaki dan će se odvojiti deo predavanja za razgovor o fotografijama snimljenim predhodnog dana, što predstavlja još jedan mehanizam za unapređenje predavanja i efektnijeg prenošenja znanja. Predavanja takođe podrazumevaju i selekciju snimaka za izložbu, naravno uz aktivno učešće i raspravu svih polaznika radionice.


RADIONICA  MULTIMEDIJE

Radionicu vode Marinko Lugonja (dizajner)  i Vladimir Blagojević (programer).

Ova radionica objedinjuje korisnu posledicu gotovo svih ostalih radionica: kratke priče, dokumentarni film, zvuk, fotografiju i grafike, i najbolji je primer neophodnosti timskog rada, gde kreativnost svakog pojedinca doprinosi kvalitetu konačnog proizvoda.

Radionica se realizuje kroz 4 tematska dana:

1. Predstavljanje projekta OVO JE SRBIJA

2. Analiza neophodnih postupaka pri realizaciji

3. Pretpostavka projekta, predlog tema, pravljenje timova i projektog zadatka za svaki tim

4. Analiza plana realizacije i kreativna rasprava od strane svih učesnika, definisanje ukupnog plana realizacije


RADIONICA PARKOUR

Radionicu vode Bogdan Cvetković, Slađan Milošević, Goran Karličić.

Parkour predstavlja prirodan metod vežbanja tela i uma za efikasno savladjivanje prepreka. Parkour je nastao u Parizu, devedesetih godina prošlog veka a razvio ga je David Belle. Cilj Parkoura (nekada nazivan i L’art du deplacement – umetnost premeštanja) je da se čovek osposobi za (korisno) kretanje od jednog mesta do drugog. Pri tom putu, nailazimo na prepreke (fizičke i mentalne) koje je potrebno savladati da bismo stigli do željenog cilja. Parkour nas uči kako da se odnosimo prema preprekama i na koji način da savladamo te prepreke.

Osnovna mehanika radionice PARKOUR:

1. DAN - Uvod u Parkour. Okupljanje Traceura iz čitave Srbije i prezentovanje veštine Parkour.

2. DAN - PARKOUR RADIONICA

3. DAN -YAMAKASI SEMINAR (Charles Perrière, Malik Diouf)




RADIONICA KRATKE PRIČE

Radionicu vode Oto Oltvanji (Crne cipele Samizdat B92), Dejan Stojiljković (Konstantinovo raskršće Laguna), Željko Obrenović (Srpski psiho Laguna).

Zadatak radionice KRATKA PRIČA je da kroz tri predavanja i analizom konkretnih primera uspelih priča stranih autora, te instrukcijama predavača, savetima proisteklim iz iskustva – posveti pažnja formi kratke priče, zainteresuju se mladi za pisanje iste i za to dobiju odgovarajuće smernice. Tako da u okviru trajanja radionice daju svoj doprinos gotovo izumrloj književnoj formi.


1. DAN - Predavanje , Oto Oltvanji.

2. DAN – Predavanje, Dejan Stojiljković.

3. DAN – Predavanje, Željko Obrenović.

4. DAN– Čitanje priča nastalih u ukviru radionice. Kao i njihovo vizuelno predstavljanje u vidu plakata, sa vizuelno rešenim fragmentima priča, koji će biti zalepljeni u prostoriji gde se priče budu čitale.


 


Datum objavljivanja: 15.07.2009.