Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Raskol

U četvrtak, 25. septembra u 19h u Galeriji Pero, Milentija Popović 1, biće otvorena samostalna izložba Milana Paradinovića pod nazivom "Raskol". Izložba je otvorena do 10. oktobra.

 


"Dok su stari majstori stvarali iluziju prostora u kojem bi neko mogao videti sebe kako hoda , Iluzija koju stvaraju modernisti  je ona u koju se može gledati, kroz koju se može putovati samo okom."


Greenberg




U sudaru materije i poteza, boja i linija, mekih i oštrih oblika nastaje najnoviji ciklus slika Milana Paradinovića.Ostajući dosledan svom interesovanju za materiju i apstraktne forme Paradinović znatno usložnjava način kreiranja svojih slika. Bez obzira da li se radi o delima malih ili velikih formata, on dosledno ponavlja proces nanošenja, uobličavanja, grebanja i oslikavanja. Njegove slike pulsiraju energijom stvralačkog čina, nesputanošću poteza i svežinom gesta.


U svom najnovijem ciklusu pod nazivom Raskol Paradinović eksperimentiše sa suprotstavljenošču amorfnih i geometrijskih oblika, mekih i oštrih linija, osvetljenih i zatamnjenih partija. U taj kompleksni apstraktni svet unosi simbole večnosti, prolaznosti, reda i haosa. Naizgled lišene sadržinskog sloja one ukazuju na istovremeno traganje za estetskim kvalitetom i simboličnim prosedeom.


Najnovije slike Milana Paradinovića uvlače u sebe oko posmatrača. Pozivaju ga da putuje njegovim vertikalnim i horizontalnim putanjama, zavijenim linijama, oštrim uglovima, dramatičnim kolorističkim diskursima. Istovremeno one zaustavlaju oko na pažljivo odabranim simbolima koji postaju strukturalni nosioci platna.  Paradinovićeve slike ukazuju na modernističku orjentaciju ovog mladog slikara spremnog da se upusti u likovna istraživanja i eksperimente. One nas uvode u svet njegovih svesno/nesvesnih i kontrolisano/nekontrolisanih akcija.  A upravo taj raskol u njemu i dovodi  do ciklusa slika sa istoimenim nazivo.


 


 


Datum objavljivanja: 18.09.2008.