Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Rajko Popivoda: Radovi 2006 - 2009

U četvrtak, 24. septembra u 19 časova u Galeriji RTS-a, Takovska 10. otvara se samostalna izložba Rajka Popivode, "Radovi 2006 - 2009", podnaslovljena, "Prvi put s ocem na pecanje".

 


Izložba Rajka Popivode "Radovi 2006-2009", (pod)naslovljena "Prvi put s ocem na pecanje", jeste celina koja obuhvata 24 zidna reljefa jednakih dimenzija (62 cm x 62 cm x 5 cm), rađena kombinovanjem materijala: drvo, git, boja, olovo, gvožđe, mesing, aluminijum, klirit, poliester, i gotovih predmeta pribora za pecanje, kao što su: blinkeri, veštačke mušice, tegovi, udice, najloni, strune, sušene ukljeve, vaser-kugle. Reč je višeslojnim radovima, čiji polazni sloj čini lavirint. Autor izložbe i teksta u katalogu, istoričar umetnosti Danijela Purešević, u tekstu naslovljenom  "Skulpturalni palimpsest", između ostalog, tumači:



Saglasno prethodnom opusu Rajka Popivode, i ovde je reč o izrazito individualizovanom, autobiografskom iskazu, sasvim netipičnom autoportretu. To je priča o traganjima u vremenu i prostoru, zapravo o procesu individuacije. Lavirint je datost, polazište svačijeg puta – splet mogućih životnih putanja i stranputica. U drugom sloju ovih reljefa Popivoda uvodi ready-made, upotrebne predmete iz porodičnog fundusa. Reč je o ribolovačkom priboru pokojnog oca, posredstvom kojeg Popivoda svojoj ličnoj priči pridodaje genealošku dimenziju, ali istovremeno uvodi u razmišljanja o veštini i strategiji lova, ospoljavanju namera, ali, što je najvažnije, o nivelisanju odnosa animalnog i humanog unutar vlastitog bića.



Dosegavši stadijum gde su statusi mnogih borbi i istraživanja putanja definisani, Popivoda isečke iz lične arheologije utapa u poliester dajući im karakter trajnog stanja. I tada, suočen sa na taj način fosilizovanim autobiografskim tkivom, transparentnim skulpturalnim palimpsestom, koji pruža mogućnost analize i svođenja poteza i putanja kretanja, Popivoda finalizuje višegodišnji stvaralački proces urezujući plitak geometrijski crtež u površinu poliestera. Celokupno iskustvo se racionalizuje i svodi na pregledan i jednostavan grafikon.



Kao izvanredan poznavalac materijala, Popivoda se poigrava njihovim svojstvima, uspostavljajući neočekivane odnose punog/praznog, vidljivog/nevidljivog, transparentnog/mutnog, ali i višesmerne i višeznačne dijaloge postojećih elemenata unutar trodimenzionalnog prostora svakog pojedinačnog reljefa. Težeći u svom sveukupnom stvaralaštvu ka kodifikovanju i šifrovanju ličnog iskustva, Rajko Popivoda je u okviru najnovije serije radova ostvario jedinstvene, trajne, visokopersonalizovane jezičko-memorijske kodove lične istorije, koje nenametljivo uvodi u savremeni civilizacijski vavilonski galimatijas.



Rajko Popivoda rođen je 1953. godine u Beogradu. Vajarstvo je diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a. Izlagao je na brojnim izložbama kod nas i u svetu. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja.


Portfolio Galerija RTS


 


Datum objavljivanja: 23.09.2009.