Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Rajko Karišić: "Hilandarski svetlopisi"

3. februar u 19 časova do 25. februara 2014. godine, u Galeriji '73, Požeška 83a, samostalna izložba fotografija autora Rajko Karišića – "Hilandarski svetlopisi".


 


Rajko Karišić je rođen u Bačkom Dobrom Polju 1952. godine. Gimnaziju je završio u Vrbasu, a Mašinski fakultet u Novom Sadu. Fotografijom, kao sredstvom izražavanja, počeo je da se bavi u FKK „Mašinac“ kao student od 1973. godine. Do sada je izlagao na preko 50 samostalnih (Beograd, Kotor, Pale, Moskva 2010, Novi Sad, Kikinda, S. Mitrovica, Zaječar, Sankt Petersburg, Gevgelija, Vrbas, Kula, Subotica, Novi Bečej, Despotovac, Aleksandrovac i dr.) i na više stotina kolektivnih izložbi fotografija u zemlji i inostranstvu. Aktivno je učestvovao na preko 50 likovnih kolonija i saborovanja kao umetnički fotograf i slikar. Član je UPIDIV-a (Udruženje primenjenih i likovnih umetnika i dizajnera Vojvodine) od 1998. godine, ULUV-a (Udruženja likovnih umetnika Vrbasa) od njegovog osnivanja, kao i ULUPUDS-a (Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije). Do sada je, kao samostalni autor, izdao 62 fotomonografije  kao i 19 minimonografija posvećenih našim najpoznatijim manastirima. Trenutno je angažovan na pripremi fotomonografija posvećenih fruškogorskim manastirima, manastiru Studenica, Kareji na Svetoj Gori, manastiru Velika Remeta i dr. Za svoja ostvarenja u oblasti umetničke fotografije do sada je dobio više desetina nagrada i priznanja. Dobitnik je Godišnje nagrade UPIDIV-a FORMA 18 (2005.), Povelja Kapetan Miša Anastasijević (2005.), Vukove nagrade Kulturno prosvetne zajednice Srbije za 2010. godinu, Godišnje nagrade ULUPUDS-a za 2011, Oktobarske nagrade grada Vrbasa za 2012. i Nagrade za Životno delo ULUPUDS-a 2013. godine. Živi i stvara u Beogradu.

U Galeriji`73 predstaviće se izložbom fotografija „Hilandarski svetlopisi“ na kojoj  je prikazan manastira  Hilandar  u dve faze: pre i posle požara 2004. g. Na fotografijama su prikazani najvažniji delovi manastira, enterijer, eksterijer koji će posmatraču dočarati svu lepotu, veličinu i značaj svete srpske lavre manastira  Hilandara.



Izložba će biti otvorena do 25. februara 2014. godine.

Radno vreme Galerije '73: 10 do 20 časova

                      subotom od: 10 do 15 časova




Ulaz je slobodan.



Datum objavljivanja: 12.02.2014.