Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Radovi Vane Urošević

U ponedeljak, 11. aprila u 19 sati u Galeriji Grafički kolektiv na Obilićevom vencu otvara se izložba radova Vane Urošević, umetnice iz Skoplja. Izložba traje do 23. aprila.


 


Bitan podatak u CV Vane Urošević  (1961) predstavlja njeno učešće na Bijenalu u Veneciji kada je (2004) predstavljala Makedoniju. Na novoj beogradskoj izložbi prezentuje interaktivni projekat posvećen Gojinim Kapričosima, koji je prošle godine promotisan u Njujorku. Na ručno bojenoj svili, u centru kompozicije su printovi scena iz Kapričosa, a pojedini delovi su vezeni rukom. Poliptihalne kompozicije sastavljene su od 4 do 12 delova (svaki 60x50 cm), a grafike su često i ponavljane i organizovane kao ogledalska slika sugerišući cikličnost i ideju da je pitanje i odgovor a da odgovor može biti i pitanje.



HistoErija strasti?!

Februarsko jutro 1799. godina, ulica Desegavo br. 1, Madrid. Izlog prodavnice likera i parfema, mali album u omotu od sive hartije: Los Kapričos (Los Caprichos) – Francisko Goja, osamdeset listova 220x320mm, 267 primeraka.

Stalno sam se pitala koliko je Goja uživao u elaboraciji te spektakularne krvave scenografije – u lepoti ružnog.

Glasnici putuju kroz vreme. Šta nose? Amoralne poruke!? Moralne pridike!?  Glasnici noći. Glasnici smrti. Glasnici brutalnosti. Nose kontradiktorne poruke o vrlinama, časti, misterijama. U početku beše zabavno, ispitivati, a onda ih je on pomešao: dnevne i noćne prizore.  Nema granice između života i sna, sve je u istoj meri  realno ali i prividno: karnevalska zabava; svet okrenut naglavačke; mesto za anarhičan i haotičan protest; parada strasti. A gde je on? Zašto? Jel' to možda samo žrtveni akt u kome on izvodeći delo pravi gest kompenzacije? Ili je to dijalog sa nama o značenju života, etike, seksualnosti, nužnosti fantazije!?

A onda! Strah kao element igre stupa na pozornicu i stanjima straha vraća se sećanje.

Ovaj projekat je u osnovi anketa, anketa u kojoj posetioci postaju saučesnici odgovarajući na pitanje da formulišu ideju koja teče kroz vreme, da pronađu svog glasnika i pročitaju poruku.                                      


iz teksta Vane Urošević, 18.marta 2011.                                                                    



Diplomirala u Beogradu 1984. na Fakultetu likovnih umetnosti gde je 1987. završila i postdiplomske studije.


 



Datum objavljivanja: 09.04.2011.