Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Radovi Smiljane Čurić

Galerija Art55 Ćirila i Metodija 17a Niš, otvaranje samostalne izložbe radova autorke Smiljane Čurić u utorak 26. aprila u 19. časova. Izložba se može pogledati do 7.maja, 2022.

 



 


Smilana Čurić je rođena  1991. godine u Novom Sadu gde je završila srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“ i diplomirala na slikarskom odseku Akademije umetnosti 2014. godine. Master studije slikarstva završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je trenutno na doktorskim umetničkim studijama. Dobitnik je nagrade FLU za crtež “Stevan Knežević” i nagrade za sliku malog formata “Ljubica-Cuca Sokić”. Član je udruženja likovnih umetnika Srbije od 2018. godine. Živi i radi u Gardinovcima





U dubinama (slike i crteži Grupa radova zaokružena poetskim naslovom U dubinama nastala je kao rezultat promišljanja stanja osamljenosti pojedinca kao i njegovog lutanja u potrazi za smislom i utvrđenjem ličnog identiteta. U vreme kada su sve «slobode» izražene do krajnosti, problem određenja identiteta i razumevanja svoje suštine dobija nove dimezije i teškoće za svakog. Svaka individua (precenjena reč modernog vokabulara) koja oseća prazninu i ima nastojanje da se rodi kao ličnost, luta etrom i dubinama osećanja da bi pronašla put u dubini srca svog. Oblici koji plove prostranstvima papira jesu svojevrsni portreti tog srca, oslikavaju njego stanje, želje i stremljenja. Služenje večnim sučeljavanjem ali i simbiozom crvene i plave boje kao simboličkom potkom na radovima, unosi misao o dualitetima koje treba nadvladati i usaglasiti, poput duhovnog i materijalnog, smirenosti i strasti, živosti i pasivnosti.


 



 


Datum objavljivanja: 26.04.2022.