Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Radovi na papiru Ilije Bašičevića Bosilja

Galerija Haos 2010. godinu započinje retrospektivnom izložbom radova na papiru Ilije Bašičevića Bosilja, radova gotovo nepoznatih likovnoj javnosti ili nikada izlaganih.

 


U saradnji sa Fondom Ilija&Mangelos i Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu iz Novog Sada biće predstavljeni crteži, gvaševi i akvareli iz različitih faza rada. Reč je o tzv. naivnom slikaru a zapravo pojavi koja nije korespondirala sa uobičajenim i konvencionalnim obrascima naivne umetnosti, o pojavi koja se uzdigla iznad tog standarda i stvorila istinski savremen i moderan likovni svet. Ta pojava, odnosno Ilija Bosilj, postao je neobičan slučaj u našoj savremenoj likovnoj umetnosti. Bez prethodnika i sledbenika.  Od prvog crteža, gvaša, uljane slike na najrazličitijim podlogama: papiru, kartonu, dasci, nameštaju, vreći, platnu, zidu, lesonitu, pluti, školskim sveskama, koricama knjiga, slikarski posao kasno započet postaje strast, opsesija, saživljenost, religiozni zanos. Ilija stvara danonoćno, s puno energije, iako u poodmaklim godinama, svojevrstan svet, svoju Ilijadu, svoju planetu, svoj Univerzum. Uhvatio se u koštac sa svojim unutrašnjim stanjima i vizijama, svojim predstavama o postanju, stradanju, životu, egzistencijalnim suštinama, džiguraškom okruženju, mitologijama, sa likovima iz Biblije, istorije, figurama kao svojim šifrovanim simbolima, infantilnim oblicima, heraldičkim znacima. S prizorima neprepoznatljivim i neovozemaljskim, s arhetipskim predstavama, s nedokučivim tajnama izmišljenog i izmaštanog sveta, sveta po Iliji. Radovi na papiru Ilije Bosilja, izloženi ovom prilikom u Galeriji HAOS, samo nas dodatno uveravaju u neobičnost ovog sremskog seljaka i vrednost njegovog umetničkog izraza.


Autorka izložbe i teksta u katalogu je Borka Božović.


Izložbu otvara, u utorak, 12. januara  u 19 sati, pokrajinski sekretar za kulturu, gospodin Milorad Đurić. Izložba će trajati do 12. februara 2010.


Tim povodom organizujemo konferenciju za štampu u ponedeljak, 11. januara  u 12 sati kada ćemo vam predstaviti unuku Ilije Bosilja, Ivanu Bašičević, predsednicu Fonda Ilija&Mangelos i kada ćemo se osvrnuti na život i rad ovog našeg čudesnog likovnog stvaraoca, uvrštenog među pedeset slikara sveta kad je reč o Art brut.


 


Datum objavljivanja: 11.01.2010.