Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Radovi Jovane Jarebice i Milene Kulić

Atelier DivArt, četvrtak 3. jun u 19h otvaranje samostalne izložbe Jovane Jarebice „Fluo manifest“ i Milene Kulić „Život u oskudaciji“. Izložba traje do 13. juna 2021.

 







Na prolećnoj grupnoj izložbi „Buđenje“ održanoj u galeriji Atelier DivArt marta 2020. godine predstavljeno je 60 umetnika različitih poetika i generacija iz Srbije i regiona. Tada su pohvaljeni radovi Jovane Jarebice i Milene Kulić. Tim povodom umetnice su pozvane da se samostalnom izložbom predstave beogradskoj publici.



Jovana Jarebica i Milena Kulić su likovne umetnice različitih poetika i tehnika ali su obe snažno povezane s vremenom u kojem stvaraju i bave se problematikom savremenog društva. Umetnice ostvaruju snažna likovna ostvarenja prepoznatljivog i autentičnog izraza.



Jovana Jarebica fotografiju i slikarstvo spaja u jedinstvenu celinu istražujući njihove umetničke potencijale. Hrabro eksperimentišući pronašla je nov i originalan način izvođenja likovnog dela. U fokusu Jovaninog interosovanja je čovek iz čega proističe opredeljenje za prikazivanje ženskog akta. Vrsno poznavanje anatomije i tradicionalnog slikarstva upotpunjeno je novim pristupima. Koloristički efekat je jak, koristi čiste intenzivne boje. Uz pomoć svetlosti i senke/mraka umetnica ovaj barokni princip upliće u savremeni trenutak vezujući za njega i simboliku neprestane borbe savremene žene.



Milena Kulić se bavi prirodom u kojoj nema predstava ljudi. Međutim pejzaži koje Milena prikazuje su oni na koje je čovek snažno delovao svojom nebrigom, agresivnošću i bezobzirnom eksploatacijom. Slike koje izvodi u tehnici ulja na platnu su apstraktne orjentacije. Milena Kulić pronicljivo primećuje kako se priroda bori i pronalazi način da opstane. Predeli Majdanpeka i rudnika su inspiracija mlade umetnice. Odatle je ona potekla, priroda Majdanpeka je ostavila pečat na njeno biće, a ljudi koji eksploatišu prirodu na predele. Ljubav prema rodnom kraju i prorodi je pokreće, umetnica se u tom okruženju preispituje i traga za odgovorima. Kroz Milenine pejzaže iščitavamo iskonska i aktuelna pitanja o vrednosti prirode i ulozi čoveka u njenoj eksploataciji, uništavanju ali i u čuvanju i objnavljanju.



I Jovana Jarebica i Milena Kulić na različite načine bave se tematikom u kojoj je u središtu čovek, njegova sudbina, priroda i budućnost naše civilizacije. Kroz ličnu prizmu mlade umetnice iznedruju misaona umetnička ostvarenja visoke estetike.





Jovana Jarebica rođena je 1986. godine u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala primenjeno slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Fotografija i slikarstvo imaju podjednaki značaj u njenom stvaralaštvu, oni se prepliću i dopunjuju. Ostvarila je više grupnih i nekoliko samostalnih izložbi fotografije i slikarstva. Izlagala je u Austriji, Japanu, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji. Jedan je od učesnika prvog slikarskog simpozijuma u Skoplju, Makedoniji. Član je ULUS-a. Živi i radi u Beogradu.









Milena Kulić rođena je 1992. godine u Majdanpeku. Osnovne akademske studije završila je na Fakultetu umetnosti u Nišu 2017. godine u klasi profesora Zorana Kostića, a zvanje Master likonog umetnika stekla je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2018. godine u klasi prof. Dr Milete Prodanovića. Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama i ostvarila jednu samostalnu u Muzeju Horeum Margi – Ravno Ćuprija sa izložbom slika i crteža pod nazivom ,,Andenzitski prst’’ 2019. godine. Član je ULUS-a. Živi i radi u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 31.05.2021.