Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Radovi Aleksandra Deroka iz zbirke SANU

Izložba "Radovi Aleksandra Deroka u Umetničkoj zbirci SANU“ biće otvorena od ponedeljka 8. februara 2021. godine u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.


 


Izložba prikazuje odabrane likovne radove koje je akademik Aleksandar Deroko poklonio Srpskoj akademiji nauka i umetnosti 1984. godine. Na izložbi će biti predstavljeno 49 radova umetnika. Autorka izložbe je Jelena Mežinski Milovanović, a stručna saradnica Katarina Živanović. Izložba će publici u Narodnom muzeju Zrenjanin biti dostupna od 8. februara do 31. marta 2021. godine. Nadležni kustos u NMZ je Ivana Arađan, istoričar umetnosti.



 



Nakon gostovanja izložbe skulptura vajara i akademika Svetomira Arsića Basare, koja je održana u Salonu NMZ tokom 2019. godine, Narodni muzej Zrenjanin sa zadovoljstvom nastavlja saradnju sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, i javnosti će predstaviti likovno stvaralaštvo vrsnog umetnika, arhitekte i pedagoga, akademika Aleksandra Deroka.





Aleksandar Deroko (Beograd 1894–Beograd 1988) bio je srpski naučnik, arhitekta, umetnik, pedagog, intelektualac širokog polja interesovanja, ratnik, sportista i znamenita ličnost Beograda svog vremena. Član Srpske akademije nauka i umetnosti je od 1955. godine. Deroko 1984. godine Umetničkoj zbirci SANU poklanja  129 svojih dela  – uz 19 slika, celinu čini i 110 crteža, skica i studija. Skoro deceniju posle umetnikove smrti – 1997. godine, još jedanaest crteža Aleksandra Deroka poklonio je umetnikov kolega i saradnik, arhitekta Slobodan Nenadović, tako SANU danas čuva ukupno 140 Derokovih dela. Posle četiri decenije, po prvi put u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Galerija SANU javnosti je predstavila izbor radova akademika Aleksandra Deroka iz Umetničke zbirke SANU. Ova retrospektiva je sećanje na umetnika i zahvalnost darodavcu, jednom od likovnih stvaralaca - akademika čiji su legati postali temelj Umetničke zbirke SANU. Likovni  radovi  A. Deroka, koji su prikazani na izložbi zastupljeni su u nekoliko celina: Autoportreti, Autoportreti sa suprugom, Portreti, Anatomske studije – figure, Mrtve prirode, Vedute, Apstraktne kompozicije, Žanr scene iz umetnikovog života, Seoski žanr, Motivi sa terenskih istraživanja i Alegorijske kompozicije. Najzastupljenije tehnike su olovka, tuš, tempera i kombinovana tehnika.


 



Zbog pandemije korona virusa, svečano otvaranje izložbe neće biti održano. Molimo sve posetioce Muzeja da prilikom boravka u Salonu nose maske, dezinfikuju ruke na ulazu, drže rastojanje i, u slučaju potrebe, u skladu sa preporukama, sačekaju svoj red za obilazak izložbe ukoliko je u Salonu već prisutan maksimalno dozvoljen posetilaca. Zahvaljujemo Vam na razumevanju.


 



Datum objavljivanja: 03.02.2021.