Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Radomir Damnjanović Damnjan: Radovi na papiru

U četvrtak, 4. oktobra u 18.30 u Arte Galeriji na Andrićevom vencu otvara se izložba, " Damnjan: radovi na papiru", (izbor 1957 - 1984). Izložba traje do 23. oktobra, 2018. godine.


 


"Pred jednim od mogućih izbora iz višedecenijskog umetničkog opusa Radomira Damnjanovića Damnja na, u ovom slučaju izbora radova na papiru nastalih između 1957. i 1984. godine, još jednom se otvara mogućnost uvida u razmere njegovog poimanja umetnosti, što takođe podrazumeva i prirodu njegovog poimanja sopstvenog životnog postojanja. Jednom prilikom Damnjan je izjavio da "nema ničeg suvišnog u ljudskom duhu", a tome je dodato da isto tako nema "ničeg suvišnog u umetnikovom delu", te dosledno ovim dvema tvrdnjama valjalo bi zaključiti: u svakom listu u sastavu ove selekcije umetnikovih radova sažeto je i ispoljeno njegovo celokupno umetničko verovanje i egzistencijalno ubeđenje..."


Jerko Denegri


 


ARTE galerija otvara novu izlagačku sezonu izložbom DAMNJAN - RADOVI NA PAPIRU 1957-84. Otvaranje izložbe je u četvrtak 4. oktobra 2018. godine u 18:30 h, u ARTE galeriji na Andrićevom vencu 12 u Beogradu. Tom prilikom će biti promovisana i knjiga o Damnjanovom crtačkom stvaralaštvu u periodu između 1957. i 1984. godine, u izdanju Arte Media d.o.o. Prof. dr Jerko Denegri, autor teksta kataloga, otvoriće izložbu uz prisustvo samog umetnika.



Izložba će biti otvorena od 5. do 23. oktobra, sa postavkama na obe lokacije ARTE galerije u Beogradu (Andrićev venac 12, Svetogorska 29; radno vreme: radnim danima 10-18 h, subotom 10-15 h). Svi radovi koji će biti izloženi su vlasništvo privatnih kolekcionara, Vladimira Krstonošića i porodice Mitić iz Beograda.

 

Radomir Damnjanović Damnjan (rođen u Mostaru 1935. godine) je srpski slikar i konceptualni umetnik. Živi i radi u Beogradu i Milanu. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1957., a postdiplomske studije 1959. godine. Prvi put je samostalno izlagao u Beogradu 1958. godine, a od početka sedamdesetih stvara paralelno u jugoslovenskom i italijanskom društveno-političkom i kulturnom kontekstu. Realizovao je veliki broj samostalnih, grupnih izložbi, akcija i performanasa.

 


ARTE galerija osnovana je 2006. godine sa idejom promocije likovnih umetnosti. Svoje poslovanje zasniva na savremenim praksama i saznanjima o menadžmentu u kulturi i umetnosti. Delatnost ARTE galerije se odvija na sledećim poljima: vizuelna umetnost, galerijska delatnost, sakupljanje i digitalizacija sadržaja, umrežavanje, izveštavanje i pružanje informacija, kulturna produkcija, konsalting na polju kulture, kreiranje tržišta umetnosti, afirmacija i promovisanje srpske kulturno-umetničke scene u svetu. U sastavu ARTE galerije nalaze se dva izložbena prostora u Beogradu, u Svetogorskoj 29 i na Andrićevom vencu 12. Uređivačka politika galerije je usmerena ka predstavljanju autentičnih umetničkih ličnosti i vrhunskih dela umetnika koji su obeležili tokove srpske i jugoslovenske umetnosti XX veka, kao i dela savremenih stvaralaca. U prethodnoj deceniji program ARTE galerije obuhvatio je više od 40 samostalnih izložbi među kojima se izdvajaju izložbe Mrđana Bajića, Vladimira Veličkovića, Đorđa Ivačkovića, Joža Ciuhe, Milana Staševića, Vladana Radovanovića, Biljane Willimon, Marka Crnobrnje i drugih.


 



Datum objavljivanja: 02.10.2018.