Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Radivoje Marković & Milija Nešić: Uzroci i posledice

Galerija Milorada Bate Mihailovića, KC Pančeva, Žarka Zrenjanina 1, Pančevo, izložba autora Radeta Markovića i Milije Nešića, "Uzroci i posledice". Otvaranje izložbe 23. maja u 19h.


... mi smo za slobodu i demokratiju a ne vi...   (Milija Nešić)


 


 


Milija Nešić je 1987 godine na izložbi u Kulturnom centru Beograda predstavio svoje mrdalice kao specifičnu umetničku formu kojom je iskazao svoj odnos u večnoj igri nasilja koji jedni sprovode nad drugima koristeći razne forme i opravdanja. Izložba je razmatrala izvore koji opravdavаju nasilje u potpuno drugačijim društvenim i državnim okolnostima u odnosu na današnje. 30 godina posle u promenjenim i društvenim i državnim okolnostima izvori iz kojih prоističe nasilje jednih nad drugima su nepromenjeni a posledice koje su izražene radovima Radeta Markovića  kao i uzroci koje je Milija detektovao nisu ograničeni na prostor bivše Jugoslavije već su vidljivi i znatno šire (migrantska kriza npr. ). Za bojati se da se radi o procesima koji su globalniji i možda arhetipski.


IZLOŽBA UZROCI I POSLEDICE Milije Nešića i Radeta Markovića.

Radovi na izložbi su bez obzira da li se radi o skulpturi, slici, crtežu ili objektu osvrt ove dvojice umetnika na odnose koje uspostavljaju oni koji imaju moć i sili i onih koji trpe posledice. Bliska prošlost na žalost je samo jedna od scena u ovoj večnoj istorijskoj predstavi u kojoj se nesreća običnih ljudi predstavlja kao njihov najveći interes, upotrebom raznorsnih metoda, manipulaciom i propagandom kao i pretnjom odnosno upotrebom sile. S obzirom na sličan umetnički program i senzibilitet a različitost u formi, težnja autora izložbe je da mali dijalog medju njima u okviru prve od niza zajedničkih izložbi u budućnosti pomogne uspostavljanju dijaloga u širem smislu.





Radivoje Marković je rođen   1957 u Kraljevu, Srbija . Završio gradjevinski fakultet u Beogradu. Autodidakt.  Slikarstvo učio u ateljeu Nenada Damjanovića. Slika od 1984, skulpture, funkcionalne skulpture i umetnički nameštaj pravi od  1993. Član udruženja likovnih umetnika Srbije, ULUS, član Udruženja likovnih umetnika,  primenjenih umetnika i dizajnera Srbije-ULUPUDS. Osnivač i vlasnik Umetničke radionice RM odnosno: Otvoreni atelje Rade Marković. Osnivač  manifestacije ART MARKET-a u Beogradu, predsednik udruženja SCASAs. Predsednik Vajarske sekcije Udruženja likovnih umetnika Srbije-ULUS. Jedan od osnivača RMD dizajn studija. Živi i radi u Beogradu.



rade.markovic.rmd@gmail.com



              

Milija Nešić je rođen u Nišu 1934. Završio Srednju umetnicku školu u Nišu 1955. Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije, odsek vajarstvo završio u Beogradu 1964. Crtežom, slikom, skulpturom, medijem fotografije i koncepta bavio se u ciklusima od 1950.godine. U svom stvaranju prešao je put od naturalizma, realizma, asocijativne umetnosti, apstraktne forme do 1975.godine, od 1978. stvara jedinstvene interaktivne skulpture – mrdalice. Izlagao na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu kao slobodan umetnik.


 


 



Datum objavljivanja: 16.05.2017.