Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Radionica Beleške o pristupima sa umetnicom Katarinom Hinzberg

U okviru pratećeg programa izložbe „Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke. gostovala je umetnica Katarina Hinzberg, koja je održala radionicu za mlade umetnike, pod nazivom Beleške o pristupima 22. i 23. februara.

 



 


U okviru pratećeg programa izložbe „Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke. Umetnička dela iz kolekcije Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa) od 1949. do danas“ u saradnji sa Goethe-Institutom iz Beograda, gostovala je umetnica Katarina Hinzberg, koja je održala radionicu za mlade umetnike, pod nazivom Beleške o pristupima 22. i 23. februara.



Prema svojim karakteristikama, umetnička radionica predstavlja specifičnu situaciju koja reflektuje različite pristupe, nepoznate okolnosti i nova iskustva. Katarina Hinzberg upravo takvu situaciju koristi za razmenu umetničkih mišljenja, tako da učesnici imaju priliku za refleksiju, saznavanje i međusobnu razmenu iskustava, upoznavanje različitih pristupa, situacija i mesta. Radionica je obuhvatila raznovrsne umetničke prakse svakog učesnika, tako da su mogućnosti rada bile veoma otvorene i kretale su se između crteža, teksta, fotografije, manjih intervencija i drugih aktivnosti.



Osnovni okvir rada radionice je bila šetnja kroz grad, na kojoj su učesnici mogli da realizuju zabeleške, skice ili crteže na osnovu svojih indivindualnih umetničkih pristupa. Deleći svoja iskustva, učesnici su mogli da steknu uvid i upoznaju raznovrsne poglede i pristupe različitim situacijama i mestima. Skice, crteži i beleške su prikupljeni, i potom su ti rezultati šetnje kroz grad, sve što je zableženo, zajednički razmatrano. Rezultati su akumulirani i prezentovani u jednoj vrsti asamblaža, o čemu se dikutovalo u međusobnoj razmeni ideja i iskustava.



Katarina Hinzberg živi u Rocket station Hombroich, blizu Noisa u Nemačkoj. Osnovno polje njenog interesovanja je proces crtanja. Crtež postaje glavni element u razvoju prostora, bilo kao isecanje, bušenje ili kao neka druga forma obeležavanja. Katarina Hinsberg je od 2003. do 2007. godine radila kao profesor crtanja u Umetničkoj akademiji u Bremenu, a od 2009. je profesor na predmetu Konceptualno crtanje na Umetničkoj akademiji u Saru, u Nemačkoj.



U okviru pratećeg programa izložbe do sada je realizovano nekoliko javnih vođenja, koja su održali autori izložbe Matijas Vincen i Matijas Flige, i stručno vođenje koje su održali prof. dr. Ješa Denegri, nekadašnji kustos Muzeja i Žaklina Ratković, kustos izložbe iz Muzeja. Osim vođenja, u okviru pratećeg programa su organizovanja i gostovanja umetnika čiji su radovi zastupljeni u postavci izložbe. Osim Katarine Hinzberg, prvi gost Beograda je bio nemački vizuelni umetnik i profesor Mark Lamert koji je održao predavanje Slikarstvo i radne sveske početkom februara. Naredni gost izložbe biće umetnik Olaf Mecel koji se očekuje u Beogradu u prvoj polovini marta meseca.

 



Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke.

Umetnička dela iz kolekcije Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa) od 1949. do danas

Kustosi: Matijas Flige i Matijas Vincen.

24. januar - 25. mart 2019.



Na izložbi „Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke“ se mogu pratiti različiti fenomeni i pojave koje su se razvijale u nemačkoj umetnosti druge polovine 20. veka pa sve do danas. Predstavljeno je oko tristotine radova, od oko stotinu umetnika, među kojima su: Vili Baumajster, Bernd i Hila Beher, Sibile Bergeman, Jozef Bojs, Katarina Frič, Iza Gencken, Herman Glekner, Andreas Gurski, Hana Heh, Rebeka Horn, Barbara Klem, Nam Džun Pajk, Oto Pine, Zigmar Polke, Gerhard Rihter, Klaus Rinke, Julijan Reder, Diter Rot, Tomas Ruf, Emil Šumaher, Katarina Ziverding, Volfgang Tilmans, Ginter Iker, Volf Fostel, Vols, i drugi.



Izložba je organizovana u saradnji sa Goethe-Institutom iz Beograda.


 



Datum objavljivanja: 28.02.2019.